29 Ağustos 2009 00:00

Bölge 1 Eylül’e hazırlanıyor

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde İstasyon Meydanı’nda yapılacak olan büyük mitinge katılım sağlamak için mahallelerde halk toplantıları yapılıyor.

Paylaş

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde İstasyon Meydanı’nda yapılacak olan büyük mitinge katılım sağlamak için mahallelerde halk toplantıları yapılıyor. Ayrıca mitinge çağrı ilanlarının dağıtımı dün de sürdü. Dersim’de 1 Eylül günü gerçekleşecek miting için hazırlık sürüyor.
Mitinge yönelik toplantılar kapsamında Kayapınar’ın Peyas Mahallesi’nde halk toplantısı düzenlendi. Toplantıya DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, DTP’li belediye başkanları ve yöneticileri de katıldı. Halk toplantısında konuşan DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, bölgede çatışmaların yeniden başlamasını istemediklerini belirterek, barış için herkesi miting alanına çağırdı. AKP Hükümeti’nin Kürt sorununda muhatapsız olarak birtakım haklar vererek, sorunu kapatmak istediğini belirten DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, “Biz çözüm istiyoruz. Bunun en büyük acısını, bedelini Kürtler ödedi. Ama böyle ufak tefek adımlarla bu kadar ciddi bir sorunu çözemezsiniz. Bir çözüm olacaksa bu, halkın iradesini tanımak zorundasınız” dedi. 1 Eylül Barış Mitingi kapsamında dün sabah saatlerinde DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, MYK Üyesi Hilmi Aydoğdu, il ve ilçe yöneticileri ile mahalle meclisi temsilcileri, Yeni Sebze Hali’nde mitinge davet bildirileri dağıttı.
BATMAN’DA KADIN TOPLANTISI
DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır’da yapılacak 1 Eylül mitingine ilişkin Musa Anter Halkevi’nde yapılan kadın toplantısına katıldı. Çok sayıda kadının bulunduğu toplantıda konuşan Akat Ata, kadınlar olarak bulundukları her yerde örgütlü olduklarını söyledi. Ata, Diyarbakır’da yapılacak 1 Eylül mitinginde Türkiye’yi yönetenlere ve Kürtler adına hesap yapanlara gereken cevabın verileceğini söyleyerek, “Anaların acılarını yarıştırarak çözüm olmaz. Elini taşın altına koyma zamanı geçmiştir, zaman başını taşın altına koyma zamanıdır” dedi.
DERSİM’DE MİTİNG
1 Eylül mitingi Dersim’de “Demokratik Türkiye için Yaşasın Barış Mücadelemiz” adıyla yapılacak. EMEP, DTP, İHD ve sendikalar tarafından oluşturulan Miting Tertip Komitesi, Kışla Meydanı’nda saat 10.00 ile 13.30 arasında miting gerçekleştirecek. Miting Tertip Komitesi Başkanı EMEP Tunceli İl Başkanı Hüseyin Tunç, ilde yaşanan askeri operasyonlara dikkat çekerek, “Kürt Açılımı üzerine tonla laf edildiği ama pratik adımların atılmadığı bir dönemde mitingimizi gerçekleştireceğiz” dedi. Mitingin halkların gerçek anlamda kardeş olacağı ve Kürt halkının somut taleplerini dile getirecek bir miting olacağını belirten Tunç, “Süren askeri operasyonların durmasını, Kürt sorununun terör sorunu gibi ifade edilmesine son verilmesini ve bölgesel özerklik içinde olmakla birlikte, anadilde eğitim ve kamuda Kürtçenin kullanılmasının önünün açılmasını talep edeceğiz” diye konuştu. Tunç, Dersim halkını mitinge katılmaya çağırdı.
Şanlıurfa Demokrasi Platformu, 1 Eylül kutlamalarına ilişkin Eğitim Sen şube binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Demokrasi Platformu bileşenleri ve DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici de destek verdi.


OPERASYONLARA TEPKİ SÜRÜYOR
Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve İl Başkanı Haydar Güleç, belediye toplantı salonunda yaptıkları basın açıklaması ile devam eden askeri operasyonlara tepki gösterdi. Açıklamaya EMEP ve sendika temsilcileri de katıldı.
Şerafettin Halis, yapılan operasyonların Kürt sorununu çözmedeki samimiyeti gösterdiğini belirterek, “Bizler barış, kardeşlik dedikçe birileri çatışmayı dayatıyor” dedi. Haydar Güleç, “Genelkurmay başkanı diyor ki, ‘Bakın ölülerimiz yan yana yatıyor’. Bu trajik bir açıklamadır. Çünkü ölülerin zaten savaşmaya halleri yoktur ve mecburen kardeştirler” şeklinde konuştu. Güleç, yapılacak olan mitinglere katılım çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)


Van’da 3 Eylül’de miting var
VAN’da, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle DTP’nin 3 Eylül’de yapacağı bölge mitingi hazırlıkları başladı.
DTP Van İl Örgütü tarafından yapılacak olan bölge mitingi, Belediye Garajı’nda gerçekleşecek. Hakkari, Muş, Bitlis, Iğdır, Ardahan, Erzurum, Kars, Ağrı illeri ve ilçelerinden kitlesel katılımın sağlanacağı mitingle ilgili kurulan komisyonlar, çalışmalarına başladılar. Hazırlıklarla ilgili bilgi veren DTP İl Yöneticisi Sıddık Gül, tarihi bir miting düzenleyeceklerini söyledi. Miting için 100 bin el ilanı hazırlattıklarını ve bütün bilbordlara afişlerin asılacağını belirten Gül, 3 Eylül’de Kürtler olarak taleplerini bütün dünyaya haykıracaklarını söyledi. Kurulan komisyonlarla hazırlıkların bütün hızıyla devam ettiğini dile getiren Gül, “Bizim halkımıza çağrımız, 3 Eylül’de kendi renkleriyle miting alanında bir araya gelmeleridir. Kürt halkı, dünya barış gününde bütün dünyaya taleplerini ve barışı haykıracaktır” dedi.
Mitingle ilgili çevre il ve ilçelerde de çalışmalar sürüyor. Mitinge katılmak için çalışmalar yapan DTP Erzurum İl Örgütü, merkez başta olmak Karaçoban, Karayazı, Tekman ve Hınıs ilçelerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Van mitingine en büyük katılımın sağlanması beklenen illerin başında gelen Hakkari ve ilçelerinde ise bölge mitingi hazırlıkları kapsamında mahallerde halk toplantıları yapılırken, binlerce bildiri dağıtımı yapılıyor. Muş, Bitlis, Iğdır, Ardahan ve Kars illerinde de Van mitingine kitlesel katılım için hazırlıklar sürüyor. (VAN)
ÖNCEKİ HABER

İMO: Barışa ihtiyaç var

SONRAKİ HABER

KUŞATILAN ÇEVREMİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...