29 Ağustos 2009 00:00

Sanki başbakan!

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, açıklamalarına devam ediyor. 25 Ağustos günü Zafer Haftası’yla ilgili olarak yaptığı konuşmada, ‘Kürt Açılımı tartışmalarına kırmızı çizgi’ olarak algılanan açıklamalar yapan Başbuğ...

Paylaş

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, açıklamalarına devam ediyor. 25 Ağustos günü Zafer Haftası’yla ilgili olarak yaptığı konuşmada, ‘Kürt Açılımı tartışmalarına kırmızı çizgi’ olarak algılanan açıklamalar yapan Başbuğ, önceki gün de Afyon’da şehitliği ziyaretinde konuşmuştu.
Genelkurmay Başkanı Başbuğ, dün de Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda düzenlenen TSK Şeref Madalyası ve TSK Üstün Hizmet Madalyası Tevdi Töreni’nde benzer mesajlar verdi. “24 gün süren Büyük Taarruz sonrasında Türk milletinin büyük fedakarlıklarla yarattığı ordu, 2 bin 543 kayba karşılık Yunan ordusuna 130 bine yakın kayıp verdirmiştir” diyen Başbuğ, şöyle devam etti: “Türk Silahlı Kuvvetleri, bize emanet edilen Cumhuriyet ve devletimizin ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısının her zaman savunucusu ve koruyucusu olmuştur. Bundan sonra da olmaya devam edecektir. Unutulmamalıdır ki, Atatürk’ün dediği gibi; bir ordunun değeri, onun subay ve komutanlarıyla ölçülür. Güçlü ordu demek, güçlü Türkiye demektir.”
BALANS GİBİ AÇIKLAMA
Başbuğ, 25 Ağustos günü yayımlanan Zafer Haftası Mesajında, ‘Demokratik açılıma balans’ anlamına gelen vurgular da bulundu. “Anayasa’nın geğiştirilmesi teklif bile edilemez olan 3’üncü maddesinde ifade edildiği gibi “Türkiye Devleti, Ülkesi ve Milletiyle Bölünmez Bir Bütündür. Dili Türkçe’dir” diyen Başbuğ,
TSK’nın “kültürel farklılıklara saygılı olduğunu, ancak kültürel farklılıkların siyasallaştırılmasını, başka bir ifadeyle siyasal temsil aracı olmasını, toplumsal siyasal kimlik unsuru haline getirilmesini, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası içinde mümkün göremeyeceğini” belirtmişti. Başbuğ, “Terör örgütü ve destekleyicileriyle ilişki kurulmasına yol açabilecek hiçbir faaliyet içinde bulunamaz” demişti.
Başbuğ mesajında şu vurguyu yapmıştı: “Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe’dir.’ Türk Silahlı Kuvvetleri, ATATÜRK tarafından bizlere emanet edilen ve Anayasa’nın 3’üncü maddesinde de belirtildiği şekilde; Türkiye Cumhuriyeti’nin ulus-devlet ve üniter-devlet yapısının korunmasında taraftır ve taraf olmaya da devam edecektir.” Başbuğ, bu açıklaması üzerine tartışmalar sürerken, önceki gün de, Afyon’da konuşmuştu. Büyük Taarruz’un yıl dönümü vesilesiyle ziyaret ettiği Afyon’daki şehitlikte, mezar taşlarını göstererek, “Erzurumlu, Edirneli, Karslı... İşte bu, daha fazla bir şey söylemeye gerek var mı? Burada beraber yatıyorlar, yan yanalar. Kardeşlik bu” diye konuşmuştu.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Türk: Kırmızı çizgimiz özgürlük

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...