29 Ağustos 2009 00:00

Sendika yoksa üretim de yok

İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı yer hizmetlerinde çalışan işçiler, Hava-İş Sendikası’na üye oldukları günden bu yana patronun baskısına maruz kalıyorlar.

Paylaş

İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı yer hizmetlerinde çalışan işçiler, Hava-İş Sendikası’na üye oldukları günden bu yana patronun baskısına maruz kalıyorlar. İSG müdürleri tarafından sendikadan istifa etmeye zorlanan işçiler, baskıların hakarete vardığını söylediler.
“Soframızdan çalınan ekmeğimizi büyütmek için örgütlendik” diyen işçiler, baskılara boyun eğmiyor. İşçiler, baskıları protesto etmek için vardiya çıkışlarında havaalanının A kapısında toplanarak sloganlarla havaalanı yolcu hizmetleri ana kapısına yürüyorlar.
Sabah saat 08.00’de C vardiyasında çalışan işçilerin eylemi, akşam saat 17.00’de B vardiyası tarafından devam ettirildi. A ve D vardiyaları da havaalanında slogan ve alkışlarla yürüdüler.
Eylemlerde sık sık “Sendika hakkımız engellenemez”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “İSG şaşırma sabrımızı taşırma”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları atıldı.
İşçiler, işten atma tehditlerine son verilmesi, müdürlerin hakaretlerinin son bulması ve sendikanın tanınması için eylemlerini sürdürmekte kararlı.
KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRIYORLAR
Eylemde görüştüğümüz işçilerden Veysel Uran, “Sendikaya üye olduğumuz için bize insan muamelesi yapılmıyor. Bizler ekmeğimize sahip çıkmak istediğimizden dolayı bize hakaretlerde bulunuyorlar. Hamile bir arkadaşımız 100 lira avans istediğinde avans yok diyorlar ama sendikadan istifa ettirmek için 4-5 bin lirayı hemen veriyorlar” diye konuştu.
7 yıldır köle gibi çalıştırıldıklarına dikkat çeken Sezgin Uzun, kazanana kadar mücadele edeceklerini duyurdu.
Patronun zaman kazanmak için işkoluna itiraz ettiği bilgisini veren Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Madem İSG hava işkoluna girmiyor ve taleplerimiz kabul edilmiyor, 3 gün sonra bizler de uçaklara hizmet vermeme kararı alacağız ve uygulayacağız. Nasıl ki şimdi yapılan baskıları protesto etmek için onurluca örgütlü bir şekilde vardiya değişimlerinde haklarımıza sahip çıkıyorsak, sendika hakkımıza da üretimden gelen gücümüzle sahip çıkacağız. Yaptığımız bu eylemlerle de İSG patronunu uyarıyoruz.”


HUKUKİ AMA AHLAKİ DEĞİL
Bu arada Hava-İş Sendikası yaptığı açıklama ile baskıları kınadı. Sendikanın yetkisinin onay aşamasına geldiği bir dönemde patronun işkolu itirazında bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bizler hava taşımacılığı yapmıyorsak, ne yapıyoruz? Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yer hizmetleri firmaları listesinde İSG’nin neden ismi var? HEAŞ bu firmaya hangi yetkiye göre uçaklara hizmet verdiriyor? Yoksa bugüne kadar bu firma yasadışı olarak mı uçaklara hizmet verdi? Bu itiraz hukuki olabilir ama ahlaki değildir. Firmanın kendi kimliğini ve uçak yolcularına karşı sorumluluğunu inkar etmesidir” dendi. Açıklamada, itirazını çekmemesi durumunda yaşanacaklardan patronun sorumlu olacağı bildirildi.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ayzi Tekstil’de bildik oyun

SONRAKİ HABER

Grevin hayata geçmesi için işyerlerinde birlik sağlanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa