29 Ağustos 2009 00:00

Castro: ABD’nin amacı Chavez’i devirmek

Küba’nın eski Devlet Başkanı Fidel Castro, ABD’nin Kolombiya ile yaptığı üs anlaşmasının, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ‘devrimci hükümetini’ ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu söyledi.

Paylaş

Küba’nın eski Devlet Başkanı Fidel Castro, ABD’nin Kolombiya ile yaptığı üs anlaşmasının, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ‘devrimci hükümetini’ ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu söyledi. Güney Amerika Devletler Birliği Olağanüstü Zirvesi öncesinde, ABD’nin Kolombiya’daki 7 üssü kullanabilmesine olanak sağlayan anlaşmayla ilgili olarak
konuşan 83 yaşındaki Küba lideri, “ABD’nin bu üslerle tek niyeti, Latin Amerika’yı birliklerinin birkaç saatte ulaşabileceği bir menzile sokmak” ifadesini kullandı. Bu planın ilk hedefinde, Bolivya’daki devrimci süreçle Venezuela’daki doğal kaynaklar ve petrolün denetimini sağlamanın bulunduğunu söyleyen Castro, “ABD imparatorluğu, arka bahçesinde gelişen yeni ekonomilerle rekabet istemiyor” diye konuştu.
‘TARİHİN EN BÜYÜK TERÖRİST DEVLETİ’
ABD’nin, uyuşturucu kaçakçılığı ya da terörle mücadele bahanesinin komik bulunduğunu kaydeden Castro, ABD’nin dünyanın en büyük uyuşturucu tüketicisi, dünyanın en büyük silah üreticisi olduğunu ve Latin Amerika’daki organize suçlarda kullanılan ateşli silahların çoğunun ABD tarafından temin edildiğini vurguladı. Castro, ABD için “Tarihte var olan en büyük terörist devlet” ifadesini de kullandığı açıklamasında, Bask bölgesinin bağımsızlığını isteyen ayrılıkçı ETA örgütüne mensup kişilerin Küba’da bulunmasından dolayı, ülkesinin ABD’nin teröre destek veren ülkelerin yer aldığı kara listede bulunduğunu ve ayrıca 47 yıldır ambargo altında olduğunu hatırlattı.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Darbecilerden ‘yeni’ plan

SONRAKİ HABER

Karzai için zor günler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...