29 Ağustos 2009 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Dr. Henry Louis Gates’i saran talihsizlikler devam ederken, Cambridge Polis Departmanı, gece komedyenleri için yem haline dönüşerek kafa karıştırıcı haberler seline kapılıyor.

Paylaş

Dr. Henry Louis Gates’i saran talihsizlikler devam ederken, Cambridge Polis Departmanı, gece komedyenleri için yem haline dönüşerek kafa karıştırıcı haberler seline kapılıyor. Eğer bir şey öğrendiysek; o da, ‘öğrenilebilir bir an’a gelindiğinde, bir başkanın bile limitleri olduğudur. Herhangi bir öğretmenin ona öğretmiş olabileceği gibi, öğrenim iki yönlü bir sokaktır. Öğrenci, ders almaya niyetli olmadığında, kafasına hiçbir şey girmez. (Ve ABD de ırkçı geleceği hakkında hiçbir şey duymaya çalışmıyor.)
‘Skip’ Gates, sağlıklı bir espri anlayışına sahip biri olarak kamuoyunun karşısında olay hakkında şaka yapabildi. Ben, kendisine sorulan “İyi misiniz” gibi soruları cevaplarken kıkırdadığını, hatta alaylı bir şekilde “Evet iyiyim, tek acıyan yerim itibarım” dediğini bile duyar gibiyim.
Saygın bir yazar, başarılı bir akademisyen ve PBS yapımcısı olan Dr. Gates, ünlü oluşu ve statüsü nedeniyle dövülmekten veya daha kötü bir muameleden kurtuldu. Fakat Nadra Foster’ın dövülmesi olayında olduğu gibi birçok Afrikalı-ABD’li onun kadar ayrıcalıklı değil. Bir KPFA yapımcısı olan Nadra Foster, saldırıya uğradı, kafası tekmelendi, kelepçelendi ve tutuklandı. Bir radyo çalışanı, polisi arayıp Foster’ın radyodaki işinden kovulduğunu söyleyene kadar -ki bu bir yalandı- kötü muameleye maruz kaldı. Görgü tanıklarına göre Nadra en az sekiz polis tarafından dövüldü.
Bu olay bir yıl önce, 2008 Ağustos ayında meydana geldi. Ve on yıldan fazla gönüllü yapımcı olarak istasyonda çalışmış olan ‘siyah’ başkanlık adayı, bu siyah annenin arkadaşı olduğunu duyurmasına; dövülmesinin, kelepçelenmesinin ve tutuklanmasının ‘aptalca’ olduğunu söylemesine rağmen, hiçbir yayın şebekesi bu hikayeyi televizyonda yayınlamadı. Foster, halen saldırı ve izinsiz mülke girme başta olmak üzere bir dizi eylemle suçlanıyor. Bunun nedeni, bu olayın ABD’de yeni bir şey olmamasıdır.
Yakın zamanda, Philadelphia’da yerel bir savcının başkanlığındaki Büyük Jüri, silahlı yaralama olayına karıştığından şüphelenilen 3 siyah genci (sonradan beraat ettiler) vahşice döven, tekmeleyen, coplayan, ayağıyla ezen yarım düzine polis hakkında dava açmayı reddetti. Büyük Jüri, polisleri, sokakta yerde yüzüstü yatan gençleri tekmelerken gösteren video kasetlere rağmen suçlamaları düşürdü.
Hasara aşağılama da eklemek için Büyük Jüri, savcılar tarafından yazılan raporda dövme eyleminin ‘zararlı’ olmaktan çok ‘yararlı’ olduğunda ısrar etti. Ben, ilk başta bahsettiğimiz Los Angeles Polis Departmanı’nı aklayan Rodney King Büyük Jürisi’nin bile bu kadar ileri gittiğini zannetmiyorum. Fakat haberler, ‘Adam köpeği ısırıyor’ (gazetecilikte olağandışı olayların günlük haberlerden daha fazla haber değeri olduğunu anlatan bir deyim) diyordu. Bu olağandışıydı. Ve Siyah insanların, erkeklerin, kadınların ve ergenlerin polis tarafından dövülmesi, bir kasette kayıtlı olsa bile olağanüstü değildi.
Ne Philadelphia sokaklarında dövülmüş ve hırpalanmış üç gence, ne de radyo istasyonunda dövülmüş siyah anneye, kimse bira ısmarlamayacak.
Öyle görünüyor ki, ‘vahşete maruz kalmak’ ‘öğrenilebilir bir an’ değil.
MUMIA ABU JAMAL
ÖNCEKİ HABER

Dayanışma rüzgarı esiyor tüm yurda

SONRAKİ HABER

On bin Myanmarlı Çin’e sığındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...