30 Ağustos 2009 00:00

Zafer Bayramı imaja kurban

Ergenekon soruşturması, irtica ile mücadele eylem planı gibi tartışmalarla birlikte itibarını yitiren Türk Silahlı Kuvvetleri 30 Ağustos kutlamalarından imaj tazelemeye çalışacak. Törenler için yapılan hazırlıklar açılım tartışmalarına psikolojik harp mi sorusunu akıllara getirdi

Paylaş

Kürt Açılımı tartışmalarının başladığı günden beri sessizliğini koruyan Genelkurmay, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı vesile ederek psikolojik bir harekat başlattı. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un 25 Ağustos günü yayınlanan mesajında, Kürt Açılımı’na çizilen sınırların ardından, Genelkurmay 30 Ağustos törenlerinde güç gösterisi yaparak zedelenen imajını düzeltmeye çalışacak. Ergenekon soruşturması kapsamında askerlerle ilgili ortaya çıkan silahlar ve bölgede işlenen faili meçhuller ile ilgili iddialar, Albay Dursun Çiçek’in hazırladığı iddia edilen “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” gibi olaylarla halkın gözündeki itibarını yitirmeye başlayan ordu, “Güçlü ordu güçlü Türkiye” sloganı etrafında psikolojik bir harekat yürütüyor. Bugün yapılacak 30 Ağustos kutlamalarında da bu mesaja vurgu yapılacak. Kutlamaların provalarında yurdun 50 ayrı birliğinden getirilen sancaklar yerini aldı. Binlerce asker yürüdü. Havada yakıt ikmali yapıldı. Geçmiş yıllara göre çok daha görkemli olması istenen törenler için değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler şöyle:
* 30 Ağustos törenlerinde geçiş yapacak personel sayısı, geçen yıl 4 bin 512 iken bu yıl 8 bin 881’e çıkartıldı.
* Ayrıca törene katılacak zırhlı ve mekanize araç sayısı da 42’den 94’e yükseltildi.
* Topçu ve diğer unsurlara ait araç sayısı da 50’den 80’e çıkartılırken, törene katılacak uçak sayısı 19 artışla 56’ya çıktı. Helikopter sayısı da 5 artışla 25 oldu.
* Kara Harp Okulu, daha önce tabur seviyesinde katılırken, bu yıl alay seviyesinde katılıyor. Astsubay Meslek Yüksekokulları da daha önce bölük seviyesinde katılırken tabur seviyesinde törene katılacak.
* Ayrıca bir tanker uçağı, 3 adet F-16 savaş uçağı refakatinde geçit törenine katılacak.
Bu yıl ilk defa AKM alanında yapılacak kutlama törenine katılacak vatandaşlara ve protokole dağıtılmak üzere Türkçe ve İngilizce “30 Ağustos Broşürü” ile TSK’yı tanıtıcı CD hazırlandı.
HALK KONSERİ DÜZENLENDİ
Bu arada, Genelkurmay Başkanlığı’nca, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle bir halk konseri düzenlendi. Konserde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu, Mehteran Bölüğü ve sanatçı Kıraç sahne alacak. Konser, Batıkent Vedat Dalokay Parkı’nda 29 Ağustos saat 20.00-23.30 arasında gerçekleştirildi.
GÜCÜ KONUŞMAKTA ARADILAR
Genelkurmay Başbakanı İlker Başbuğ, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” tartışmalarının ardından başlattığı suskunluğunu, Zafer Haftası’nı vesile ederek bozdu. Her mikrofon uzatıldığında konuşan ve açılım tartışmaları ile eski sınırlara vurgu yapan İlker Başbuğ’un açıklamaları, açılım tartışmalarının seyrini etkiledi. Başbuğ’a destek verdiğini söyleyen AKP Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında da Başbuğ’un kırmızı çizgileri aşılmadı. (HABER MERKEZİ)

GÜL’DEN ‘GÜÇLÜ ORDU GÜÇLÜ TÜRKİYE’YE DESTEK
Yayınladığı Zafer Bayramı mesajında, TSK’nın Güçlü Ordu Güçlü Türkiye sloganının üstüne basa basa vurguladığı kırmızı çizgiler, Cumhurbaşkanı’nın mesajının da temelini teşkil etti. Böylece Başbuğ’un, 25 Ağustos’taki mesajından sonra bir anda yön de değiştiren Kürt Açılımı tartışmaları da “Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” ve “Güçlü ordu, güçlü Türkiye” çizgilerinin içine tıkıştırılmış oldu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajının ilk bölümlerinde Kurtuluş Savaşı’nın nasıl kazanıldığına, “Türkiye’nin geleceğe güvenle bakan bir ülke” olduğuna yer veren Gül, ülkede demokrasi ve insan hakları konusunda da olumlu adımlar atıldığını ile sürdü.
GÜL, ORDUNUN ÇİZGİLERİNİ AŞMADI
Türkiye’deki farklılıkların bir arada yaşamasını zenginlik olarak değerlendiren Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un 28 Ağustos’ta yaptığı konuşmaya denk düşen bir mesaj yayınladı. Gül, “Dünyanın en güçlü ordularından birine sahip olan Türk Silahlı Kuvvetleri de bölgesinde bir istikrar unsuru olarak, dünya barışına katkılarıyla ülkemizin saygınlığını artırmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin daha da güçlendirilmesi, milli çıkarlarımızın ve güvenliğimizin de gereğidir” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Yeni facialar kapıda

SONRAKİ HABER

ABAKÜS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...