30 Ağustos 2009 00:00

Yeni facialar kapıda

Davutpaşa, önceki gün yine patlama sesiyle irkildi. Önlemlerin alınmadığı bölgede, bu defa şans eseri ölen olmadı. Patlamada 4 işçi yaralanırken, bölgede çalışan işçiler de bir buçuk yıl önce Davutpaşa’da hayatını kaybedenlerin aileleri de ‘Önlem alınmazsa daha çok ölen olur’ dediler.

Paylaş

Davutpaşa patlamasının üzerinden tam 20 ay geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ile Elektrik Kurumu, suçlu bulundu. Peki suçlulara ne oldu? CEVAP: Hiçbir şey. Verilmeyen cezalar, alınmayan önlemler ise bir patlamaya daha neden oldu. Şans eseri bu defa ölen olmadı!
BİR SOKAK ARKADA
Davutpaşa’da önceki gün gemi halatı üreten Bampi Tekstil isimli atölyede meydana gelen patlamada, ikisi ağır 4 kişi yaralandı. Gazete ve televizyonlar, ölü olmaması ve yaralı sayısının az olması nedeniyle habere pek yer vermemiş olsalar da, olay, bir buçuk yıl önce 23 kişinin öldüğü ve 100’ü aşkın kişinin yaralandığı patlamanın olduğu binanın bir sokak arkasında meydana geldi. Patlama, işçilerden birinin elektrik fişini prizden çektiği sırada çıkan kıvılcımın yanıcı maddeyi tutuşturması sonucu yaşandı. Yani yine alınmayan önlemler nedeniyle, denetlenmeyen atölye havaya uçtu. Bu patlama, 4 işçinin yaralanmasına neden oldu.
Olayın tanığı işçi Hacı Bayram Avcı, geçen yılki patlamadan beri hiçbir önlem alınmadığını söylüyor. Avcı, “Artık böyle çalışmak istemiyorum” diyor. 1977 yılından beri Davutpaşa’da çalışan Mişan Aral, geçen seneden beri değişen hiçbir şey olmadığını söylüyor. “Hiç kimse önlem almadı. Bu sefer ucuz atlattık ama bir dahakine bu kadar şanslı olmayacağız. Her gün böyle, piyango kime vuracak?” diye konuşuyor. Aynı sorunlara dikkat çeken Zülfükar Güngör de “Artık iş patronlara düşüyor. Onların önlem alması gerek” diyor.
İŞÇİNİN DEĞERİ YOK
Oğlu Ömer Boyraz’ı Davutpaşa patlamasında kaybeden Mehmet Boyraz, “Bugün işçinin hiçbir değeri yok” diyor. Bir buçuk yıldır sürüncemede bırakılan davada bir arpa boyu yol alamadıklarını söyleyen Boyraz, adalet istiyor. İkinci bir patlamanın daha yaşandığını bizden öğrenen Boyraz, önlem alınmadığı ve ceza verilmediği sürece bu tür olayların daha çok devam edeceğini söylüyor.
Davutpaşa patlamasında eşi Gülhan Çoban’ı kaybeden İdris Çoban, her hafta cumartesi günü yaptıkları eylemlerle yetkilileri uyardıklarını söyleyerek, “Ne yazık ki sesimizi duyup önlem alınmadığı belli” diyor. Çoban, “O bölgede denetimler patlamanın ardından gösteriş amaçlı yapıldı. Sonra unutuldu. Yine denetim yapılmadığı için patlama oldu” dedi.
SESLERİNİ DUYAN YOK
Davutpaşa’da hayatını kaybedenlerin aileleri, her cumartesi olduğu gibi dün yine Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya geldi. Patlamada yaralanan ve ölenlerin yakınlarının, sorumlular hakkında dava açılması için gerçekleştirdikleri eylem, 10. haftasında da devam ediyor. Aileler adına açıklama yapan, patlamada yaşamını yitiren Lezgi Şimşek’in kuzeni Salih Temel, 21 aydır patlamadan sorumlu olanlar hakkında ceza davası açılmadığını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

21 ÖLÜ VAR, YARGILANAN YOK
31 Ocak 2008’de Davutpaşa’da 21 kişinin öldüğü patlamayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna rağmen 20 aydır kimse yargı önüne çıkartılmadı. Bir yıl önce hazırlanan raporda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ile Elektrik Kurumu suçlu bulunmuştu. Bilirkişi raporunda, belediyeler ve diğer kurumlarda görevli kişilerin yasayla verilen denetim görevlerini yapmadıkları ve ihmal ettikleri yer almıştı. Rapor üzerindeki incelemesini tamamlayan Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı da, raporda suçlanan belediyeler ve kurumlara birer yazı göndererek, patlamanın olduğu işyeriyle ilgili denetimlerden sorumlu olan kişilerin isimlerinin ve görevlerinin bildirilmesini istemişti. Ancak bu olayların üzerinden bir yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen, bir ilerleme kaydedilmedi. Patlamada yaşamını yitirenlerin yakınları, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı da dahil olmak üzere ilgili bütün kurumlara başvurdular, ancak bir sonuç alamadılar.
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

EMEP’ten barış çağrısı

SONRAKİ HABER

Zafer Bayramı imaja kurban

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa