30 Ağustos 2009 00:00

Çözümsüzlük emekçilere zarar veriyor

AKP’nin Kürt Açılımı ve bu çerçevede yapılan tartışmaları sorduğumuz Çiğlili işçi ve emekçiler, “Açılım tartışmalarında kimin ne dediğinden öte, bu sorun artık bir an önce gerçek bir çözüme kavuşturulsun, artık ölüm ve kan olmasın” diyorlar.

Paylaş

AKP’nin Kürt Açılımı ve bu çerçevede yapılan tartışmaları sorduğumuz Çiğlili işçi ve emekçiler, “Açılım tartışmalarında kimin ne dediğinden öte, bu sorun artık bir an önce gerçek bir çözüme kavuşturulsun, artık ölüm ve kan olmasın” diyorlar.
Çiğli’de çoğunluğu Güneydoğu ve Doğu’dan gelen göçlerle oluşmuş Güzeltepe Mahallesi halkı işsizlikle boğuşuyor. Mahalle halkına, artık her yerde ve herkes tarafından tartışılan Kürt sorunu ve AKP’nin Demokratik Açılım’ını soruyoruz.
Kriz nedeni ile bir yıldır işsiz olan Ali Alkan, Demokratik Açılım konusunda olumlu düşündüğünü belirtiyor. “Her insan kendi dilini, kültürünü ve geleneklerini özgürce yaşamalı, bunun dışındaki uygulamalar adaletsizliktir” diyen Alkan, sorunun yıllardır çözülmemesinden kendilerinin ve kendileri gibi olanların zarar gördüğünü söylüyor. Alkan, AKP’nin yaptığı bu kadar açılımın yanında bir de “ekmek açılımı” yapmasını istiyor.
Mahalledeki pek çok insan gibi işsizlik ve krizle boğuşanlardan biri de Hasan. Kardeşi acemi birliğinden yeni gelmiş. Bir haftalık tatilden sonra Şırnak’a gitmiş. Kardeşini Diyarbakır’a kadar götüren Hasan, “İzmir’e gelir gelmez yine oralardan şehit haberleri gelmeye başladı. Annem harap oldu daha şimdiden. Artık yeter, insanlara bunu yaşatmaya hiç kimsenin hakkı yok” diyor.
Sosyal Bilgiler öğretmenliğinden mezun olmasına rağmen KPSS’den yeterli puan alamadığı için mesleğini yapamayan Hüseyin isimli mahalle sakini de, “AKP bugüne kadar halk için iyi olan hiçbir şey yapmadı. Ama bu sorunun özgürce tartışılması bile barış isteyenlere umut veriyor” diyor.
Açılımla ilgili olarak, Kürt halkı dışındakilerin ne düşündüğünün önemli olduğunu ifade eden Hüseyin, “Kürtler yıllardır barış için her bedeli ödemeye hazırlar ama bu barış isteği İzmir’de ya da Konya’daki halk tarafından nasıl karşılanacak, asıl önemli olan o” diyor.
Bir de açılımın neyi kapsayıp kapsamadığı konusunda konuşulmadığını belirten Hüseyin, “Burada da bir sorunla karşılaşabiliriz. Barış isteyenlere hayal kırıklığı yaşatacak bir sonuç çıkmasından çekiniyorum” diyor.
SOMUT ADIM ATILMALI
Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tütün fabrikasında çalışan Tuncay Atalay, AKP’nin somut bir şey söylemediğini, ancak konunun tartışılmasının, diyalog kurulmasının önemli olduğunu söylüyor. “Diğer ülkelerde de bu sorunlar ‘en uç noktalar’ denilenlerle tartışılarak çözülmüş. Tartışmalar aynı zamanda kutuplaşmalara da yol açabilir. Bunun için bir an önce somut bir şey söylenmesi, beklenti içinde olanların beklentilerine yanıt verilmesi gerekir” diyen Atalay, şunları ekliyor: “Ben Amasyalıyım, çok sayıda Kürt arkadaşım var. Fabrikamızda, mahallemizde Kürt, Türk barış içinde yaşıyoruz. İşyerinde zaman zaman Kürt ve Türk arkadaşlar arasında ‘sen PKK’lisin’ gibi tartışmalar oluyor ama yarım saat sonra oturup kağıt oynuyorlar.” Kürtlere karşı ayrımcılık yapıldığını belirten Atalay, “Başbakan’ın Ahmet Türk’le görüşmesini olumlu buluyorum, bu sorun zaten görüşerek ve diyalogla çözülmeli” diyor.
Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan metal işçisi Ali Rıza ise kendi işyerlerinde Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olmasının da etkisiyle, işçilerin, hükümete ve Demokratik Açılım isteyen herkese küfür ettiğini anlatıyor. İşyerinde soruna terör sorunu olarak bakanların ağırlıkta olduğunu söyleyen Rıza, AKP’ninsamimi olmadığını, açılım meselesini sonunda dine bağlayarak daha gerici bir noktaya çekeceğini ve asıl olarak oy peşinde olduğunu düşünüyor. (İzmir/EVRENSEL)
Erdal Eren Taman / Koray Yetiş
ÖNCEKİ HABER

Harmandalılı emekçiler açılımı tartıştı

SONRAKİ HABER

Bölge barışa hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...