30 Ağustos 2009 00:00

nevsal-i nisvan


Hâlâ tartışılsa da kürtaj bir hak…
Modern toplumların en çok tartışılan konularından biri olan kürtaj, aslında eski çağlardan bu yana çeşitli yöntemlerle yapılan, yasaklanan, kadın hakları mücadelesinin kazanımı olarak hak olarak tanımlanan yöntemlerden biri oldu.
Kürtajın uygulanması antikçağlara kadar uzanıyor. Yapılan araştırmalara göre antikçağda hekimler, bazı bitkiler, keskin aletler ve karına uygulanan baskı ve diğer yöntemlerle kürtaj yapıyordu. MÖ 2. yüzyılda yaşamış bir Yunanlı hekim olan Soranus, Jinekoloji adlı eserinde hamileliklerine son vermek isteyen kadınlara ağır taşıma, çok zıplama ve at sürme gibi tavsiyelerde bulunmuştu.
Ortaçağ ve Yakınçağ’da kürtaj ağır dini yasaklara rağmen sürdü. Tıbbın gelişmesi ve hekimlerin müdahale imkanları artınca kürtaj giderek çok yaygın kullanılan bir operasyon haline geldi. ABD ve İngiltere’de konan resmi yasak bu uygulamayı engelleyemedi.
20. yüzyılda kürtajı ilk serbest bırakan ülke, Soveyetler Birliği oldu. Sovyetler’i İzlanda ve İsveç takip etti. Günümüzde dünyada Şili, El Salvador ve Nikaragua’da kürtaj tamamen yasak. Batılı ülkelerin hemen tümünde kürtaj, kadının isteği üzerine gerçekleştirilebiliyor. Almanya’da da teknik olarak yasak olmasına rağmen bu yasak uygulanmıyor. Brezilya ve Paraguay’da ise sadece tecavüz durumunda kürtaja izin veriliyor.

Evrensel'i Takip Et