31 Ağustos 2009 00:00

Halk su zammına tepkili

Mamak , Ankara’da su sorununun en çok hissedildiği ilçe. Sık sık su kesintilerinin yaşandığı ilçede, çeşme başlarındaki su kuyrukları sık görülen manzaralar haline geldi.

Paylaş

Mamak , Ankara’da su sorununun en çok hissedildiği ilçe. Sık sık su kesintilerinin yaşandığı ilçede, çeşme başlarındaki su kuyrukları sık görülen manzaralar haline geldi. Son olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi, Mamak’ın Karaağaç ve Altınağaç Mahallesi’nin tamamı ile Hüseyin Gazi ve Harman Mahallesi’nin üst kotlarında 10 gün süreyle su kesintisi yaşanacağını açıkladı. Su kesintileriyle boğuşan Mamak’ın Şahintepe semtindeki vatandaşlar, mahkeme kararı nedeniyle kademeli fiyat uygulamasını kaldıran Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, “indirim” adı altında yaptığı zamma tepkililer.
‘ZAMLARDAN NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK’
Ev hanımı Fındık Güzel, zamlara tepkisini şu sözlerle ifade ediyor: “Ekmek almaya para bulamıyoruz. Meyve alamıyoruz. Yalan söylesen dilini, elini uzatsan elini kesiyorlar. Yapılan zamlardan ne yapacağımızı şaşırdık.”
Mehmet Öztürk de, sular sarı aktığı için zaten içemediklerini, içme suyunu parayla satın aldıklarını anlatıyor. Damacana başına 6 TL ödediklerini belirten Öztürk, “Artık para yetişmiyor. Belediyeden talebimiz; suların temizlenmesi, zamların geri alınması” diyor.
Ev hanımı Şükran Kılıç, zenginlere teşvikler sunulurken hep halkın ekmeğine el uzatılmasından şikayetçi. Kılıç, emekçiler ve yoksullar için elektrik ve su fiyatlarının düşürülmesi gerektiği görüşünde.
‘UCUZ SU SAĞLAMAK BELEDİYENİN GÖREVİ’
Halka sağlıklı ve ucuz su sağlamanın belediyenin görevi olduğunu belirten Nüzhet Başpınar, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven hakkında halka ücretsiz su sağladığı için dava açıldığını hatırlatıyor. Vatandaş işsizlikle yoksullukla boğuşurken belediyelerin suya zam yapmasını eleştiren Başpınar, işsiz ve yoksulların taleplerini sokaklarda dillendirmesi gerektiğini düşünüyor.
Ev hanımı Menekşe Çatal ise suların kirli olmasından şikayetçi. Harcamadığı suyun faturasını ödemek zorunda kaldığını belirten Çatal, suların temizlenmesini ve zammın geri alınmasını istiyor.


İNDİRİM Mİ, ZAM MI?
ASKİ’nin 10 metreküpten fazla su tüketen aboneler için farklı fiyat uygulaması tepki toplamış, açılan dava sonrası Danıştay, kademeli fiyat uygulamasını iptal etmişti. Bunun üzerine kademeli fiyat uygulamasını kaldıran Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Suya indirim” diyerek atık su bedeli de dahil 1 metreküp suyun fiyatını 1.55 TL’den 2.70 TL’ye çıkarmıştı. Tüketici örgütleri, “indirim” adı altında yapılan zamma tepki göstermiş, yeni fiyat tarifesinin iptali için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.
(Ankara/EVRENSEL)
İbrahim Kale
ÖNCEKİ HABER

SUSURLUK’TA ŞENLİK BAŞLADI

SONRAKİ HABER

AFiŞ TAKINTISI!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...