31 Ağustos 2009 00:00

Örgütlü olsaydık bunları yaşamazdık

Krizin olumsuz etkileri gün geçtikçe artıyor. Başta Başbakan olmak üzere hükümetin her kademesi umut dağıtan sözler söylese de, bu sözlerin halk için bir karşılığı yok.

Paylaş

Krizin olumsuz etkileri gün geçtikçe artıyor. Başta Başbakan olmak üzere hükümetin her kademesi umut dağıtan sözler söylese de, bu sözlerin halk için bir karşılığı yok. Geçen zaman içinde Pendik Esenyalı Mahallesi halkının, krizin olumsuzluklarının aşılması noktasında hükümetten beklentisi kalmamış. Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde çalışan işçilerin önemli bir bölümü, oturduğu mahallede yaşayan işsizinden işçisine ve esnafına kadar herkes, örgütlenerek bir araya gelmek ve mücadele etmek gerektiğini söylüyor.
19 yaşında genç bir işsiz olan Oğuzhan Akkaya, yaşıtlarının işsizlikten dolayı geleceği dair umutlarını kaybettiğini söyledi. Hayattan beklentisi kalmayan gençlerin kötü alışkanlıklara yöneldiğini ifade eden Akkaya, mahallede uyuşturucu maddelere bağımlılığın arttığına dikkat çekti.
BİR ARAYA GELELİM
Krizin sadece kendileri gibi emekçileri etkilediğini, parası olan zenginlere ise dokunmadığını belirten Akkaya, kendi yaşıtlarına sorunlarının çözümü için bir araya gelme çağrısı yaptı.
Tanju Yılmaz ise kriz nedeniyle iş bulamadıklarını, en basit işe girmek için dahi torpil ayarlanması gerektiğini dile getirdi. “İş bulunsa bile ücretler çok düşük. Evlenmeye cesaret edemiyoruz. Herkesin bir olması gerekir, yoksa daha da beter olacağız. Yaşadıklarımız bunu gösteriyor” diyen Yılmaz, böyle bir birliğin sağlanması için kendisinin de artık daha fazla çalışacağını kaydetti.
AKP’YE OY VERDİ PİŞMAN OLDU
Mahallede fırın işleten Ramazan Gürü, hayata geçirdiği uygulamalarla hükümetin ülkeyi kaosa sürüklediğini dile getirdi. Art arda gelen zamlar nedeniyle halkın ne yapacağını şaşırdığını ifade eden Gürü, şunları söyledi: “Bu memleket AKP’nin değil. Kimsenin bu ülkeyi bu hale getirmeye hakkı yok.” Hükümetin, açıklanan paketlerle kendilerine kolaylık sağlamadığını kaydeden Gürü, zamların ise her şeyi daha da kötüye götürdüğünü anlattı. Kriz öncesi mahallede kiralık ev bulunmadığını aktaran Gürü, şimdi ise birçok evin boş durduğunu kaydetti. AKP’nin, iktidara gelmeden önce verdiği sözleri unuttuğunu kaydeden Gürü, “Ülkeyi refah içinde yöneteceğini, zam yapmayacağını, ayrımcılık yapmayacağını söyledi. Bu nedenle seçimlerde AKP’ye oy verdim. Ama iktidara geldiğinde yaptıklarını görünce pişman oldum” diye konuştu.
İŞÇİ DE İŞSİZ DE KAYBETTİ
Metin Yavuz ise tersanelerde işsiz kalan binlerce işçiden biri. Aylardır iş aradığını, her yere gittiğini, ancak iş bulamadığını söyleyen Yavuz, iş bulanların yevmiyesinin ise neredeyse yarı yarıya düştüğünü, ücretlerin de zamanında ve tam ödenmediğini dile getirdi. Bu nedenle krizde işsizler kadar işçilerin de kaybettiğine dikkat çeken Yavuz, “Tersanelerde yaşanan iş kazaları ile ilgili açıklama yapan Başbakan, ‘Ölüm olmayacak’ diye söz verdi. Ancak ölümler artarak devam ediyor ve artık insanlar işsiz kalma korkusu nedeniyle ölümlere ses de çıkarmıyor” dedi.
Tüm bu yaşananlarda tersane işçilerinin de sorumluluğu bulunduğunu anlatan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örgütlü olsaydık şimdi bunları yaşamazdık.”


İŞSİZLİK ESNAFI DA VURDU
Esenyalı’da market işleten Celal Deliduman, krizle birlikte işlerinin yüzde 40 oranında düştüğünü söyledi. Tersanelerde çalışan işçilerin önemli bir bölümünün işini kaybettiğini ve bu durumun esnafı da olumsuz etkilediğini anlatan Deliduman, “Yanı başımızda birçok dükkan kapandı. Çoğu da zor durumda. Zar zor ayakta kalabiliyoruz. Mal alıyoruz ama bunun geri dönüşünü sağlayamıyoruz” diye konuştu. Hükümetin krize önlem adı altında açıkladığı paketlerden kendilerine bir şey düşmediğine dikkat çeken Deliduman, şöyle devam etti: “Borçlarımızla ilgili herhangi bir kolaylık görmedik. Bu olmadığı gibi yeni zamlarla daha da zora düştük. Örneğin elektrik faturası geçen seneye göre ikiye katlandı.”
Kriz nedeniyle işçilerin de esnafın da zor duruma düştüğünü belirten Deliduman, bu nedenle iki kesimin birlik olması gerektiğini kaydetti.
Deliduman, birliğin sağlanması için çaba harcayacağını ifade etti.
(İstanbul/EVRENSEL)
Serkan Tan
ÖNCEKİ HABER

Sendikalar kan kaybediyor

SONRAKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...