31 Ağustos 2009 00:00

Nükleer ekip yine dolaşıyor

Bir grup bilim insanı, askeri yetkili ve bürokrat, ne resmi ne de iyi niyetli olan bir anlaşma imzaladılar. Anlaşma, 1945 Ağustos’unda ABD Hiroşima ve Nagasaki’yi bombaladığı sırada kamuya açıklandı.

Paylaş

Bir grup bilim insanı, askeri yetkili ve bürokrat, ne resmi ne de iyi niyetli olan bir anlaşma imzaladılar. Anlaşma, 1945 Ağustos’unda ABD Hiroşima ve Nagasaki’yi bombaladığı sırada kamuya açıklandı. O zamandan beri nükleer silah kullanan bir devlet olmadı ama binlerce kez radyasyon yayan testler yapıldı ve güvenli, temiz ve ucuz güç olduğu iddiasıyla kurulan nükleer enerji tesisleri, mantar gibi çoğaldı. Aradan geçen on yıllardan sonra nükleer endüstride ciddi sonuçları olan kazalar tekrarlandı durdu. Binlerce kişi Çernobil’de öldü ve Pensilvanya’da tam bir felaket yaşandı. 1980’de Jack Willis ve ben, televizyon için ‘Paul Jacobs ve Nükleer Ekip’i yaptık. Elimizdeki belgeler, hükümet yetkililerinin ve nükleer uzmanlarının ‘ucuz, güvenli ve temiz’ vaatleriyle gizlice anlaştıklarını gösteriyordu. Bir gazeteci olan Jacob, 1950’lerden beri nükleer sorunu gizledi. Sigara içmiyordu ama kanserdi ve akciğer kanseri ilerledi. Doktoru, ABD’nin gizli atom testlerini izlerken bir plütonyum taneciği yuttuğu için kanser olduğunu tahmin ettiğini söyledi.
Jacob, 1957’de bir haber yaptı. Haberde, Atom Enerjisi Komisyonu’nun (AEC), fiili radyasyon seviyesi ile ilgili yalanını açığa çıkardı. Jacob, belgeyi Las Vegas’ta AEC hakkında sınıflandırılmış bilgilerin bulunduğu bir Halk Sağlığı ofisinden edinmişti. Gerçekten de Jacob, radyasyon tehlikesini bilen Sovyet yetkililer sağlık raporlarına ulaşamasın diye AEC’nin bilgileri sınıflandırdığını keşfetti. 1977’de Willis’le beraber Jacob’un 20 yıl önce araştırdığı konulara geri döndük.
1995’te Rus gemiciler, bin ton radyoaktif sıvıyı Japon denizine döktüler. Son nükleer krizi atmosferi, geçmişteki nükleer felaketlerin unutulmuş olduğunu gösteriyor. Nükleer lobiciler, Obama yetkililerinden bile bazı yeşilcileri kendi nükleer enerji planlarına destek için ikna etmiş gibiler.
Bir nükleer ekip kurmadan önce, Kongre üyeleri, kaza raporlarının uzun listesini okumalılar. Buraya sadece ikisini alıyorum.
1. 1950’lerden 20 yıl sonra enerji departmanındaki binlerce işçi, farkında bile olmadan plütonyum solumaya, daha da fazlası radyoaktif metallere maruz kaldı. İşçiler, hükümetin nükleer yakıtın geri dönüştürülmesi deneyinin bir parçası olan materyallerle çalışıyorken radyoaktif soluyorlar.
2. Temmuz 2000’de Handford Tesisleri yakınında baş edilemez bir yangın, yüksek düzeyde radyoaktif yayarak, havaya yüksek düzeyde plütonyum karıştırdı.
64 yıldır vaat edilen mükemmel nükleer güç, ‘Bize zaman tanıyın’ diyerek halen savunuluyor. (29 Ağustos 2009)
Saul Landau
ÖNCEKİ HABER

Biter bitmez 2010 için kolları sıvadılar

SONRAKİ HABER

AHMEDİNECAD KABİNESİ OYLANIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa