31 Ağustos 2009 00:00

Özgürlük şimdi özgür oldu

Zülfü Livaneli’nin “Ey Özgürlük” şarkısı, reklam müziği olmaktan kurtuldu. Dinleyicilerin isteği üzerine bu kararı verdiğini söyleyen müzisyen Livaneli, “Bu parçalar benden çok size ait” dedi.

Paylaş

Zülfü Livaneli’nin “Ey Özgürlük” şarkısı, reklam müziği olmaktan kurtuldu. Dinleyicilerin isteği üzerine bu kararı verdiğini söyleyen müzisyen Livaneli, “Bu parçalar benden çok size ait” dedi.
Özgürlük şarkısının müziğinin bir cep telefonu şirketinin reklamında kullanılmasına, haftalardır birçok dinleyici tarafından gösterilen tepkiler sonuç verdi. Dinleyicilerin tepkilerine kulak vermek zorunda kalan şarkının bestecisi Zülfü Livaneli, reklam şirketini arayarak şarkının kullanılmasına daha fazla izin vermeyeceğini açıkladı. Vatan gazetesindeki köşesinde bu kararı nasıl verdiğini anlatan Livaneli, eleştirilere katılmadığı halde dinleyicilerin dediğini yapacağını söyledi.
‘ÖYLE DÜŞÜNMÜYORUM AMA...’
Yasaklı olduğu 80’li yılları hatırlatan Livaneli, bütün bunlara “şarkılarının özgürce çalınacağı günlerin düşünü kurarak” dayandığını yazdı. Müzisyen, bu reklam müziği sayesinde ezginin “milyonlarca kişinin diline takıldığını”, birçok gencin onun müziğini ve “Eluard’ı , Nazım’ı, Orhan Veli’yi bu ezgi yoluyla keşfetti”ğini öne sürdü. Livaneli’ye göre, bundan sonra iki çeşit tepki geldi. “Bazı dinleyicilerim “Bu bizim şarkımızdır. Nasıl reklamda çalınır” dediler. Kimileri ise “Daha iyi ya, bak şarkılarımız bütün Türkiye’yi fethediyor” diye bundan bir övünç payı çıkardılar.”
“İftiralara kızıp da oruç bozamazdım ama dinleyicilerimin görüşleri önemliydi” diyen Livaneli, “şarkılarımız Türkiye’yi inletmeliydi ama ya buna üzülenlere ne demeli?” diye sordu. Reklam şirketini arayarak reklamın kaldırılmasını isteyen Livaneli, reklamcıyla aralarında geçen konuşmayı köşesinde şöyle yazdı: “Şaşırdılar. “Kampanya çok başarılı gidiyor, yeni filmler hazırlanıyor” dediler. “Teşekkür ederim ama istemiyorum” dedim. “Reklam ajansını kırmak değil niyetim ama bir tek dinleyicimi bile üzmek istemem. Özür dileyerek yeni filmlere izin vermeyelim.” Şimdi eski filmler bir süre daha dönecek ama devamı gelmeyecek, bu müzikle çekilmesi planlanan yeni filmler çekilmeyecek.”
KOMİK BİR PARA İÇİNMİŞ
Livaneli, fikrinin değişmediğini vurguladı: “Bunu size saygımdan yapıyorum ama bilin ki hâlâ eski fikrimdeyim.”
Müzisyen, reklamdan büyük paralar kazanmadığını da açıklama ihtiyacı duydu. Edisyon hakları ve vergiler çıkarıldıktan sonra, reklamdan kazandığı para, Livaneli’ye göre “komik bile sayılabilir”.
Şarkıların söyleyene mi dinleyene mi ait olduğu konusuna da değinen Livaneli, şu yargıya vardı: “Ama patron sizsiniz. Bu parçalar benden çok size ait. Madem ki istemediniz Özgürlük artık kullanılmayacak.”
SÖZLER ELUARD’A AİT
Özgürlük şarkısı, Fransız komünist şair Paul Eluard’ın İkinci Dünya Savaşı sırasında yazdığı şiirinden Zülfü Livaneli tarafından bestelenmişti. Şiirin besteye konu olan çevirisi ise, Türkçe şiirin iki usta ismine ait: Melih Cevdet Anday ve Orhan Veli Kanık.
Sanatçının ilk olarak 1983 tarihli Ada albümüne aldığı şarkı, Livaneli’nin en çok bilinen ve simgeleşmiş parçalarından biri oldu. Son haftalarda bir cep telefonu şirketinin 3G reklamında şarkının müziğinin enstrümantal olarak kullanılması, tepkilere yol açmıştı. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Kanada’da İsrail propagandası festivaline tepki!

SONRAKİ HABER

Biter bitmez 2010 için kolları sıvadılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...