31 Ağustos 2009 00:00

Kanada’da İsrail propagandası festivaline tepki!

Kanada’nın dünyaca ünlü film yönetmenlerinden John Greyson, Uluslararası Toronto Film Festivali yönetimini, İsrail destekli filmlere ağırlık vermeleri nedeniyle protesto etti ve filmini geri çekti.

Paylaş

Kanada’nın dünyaca ünlü film yönetmenlerinden John Greyson, Uluslararası Toronto Film Festivali yönetimini, İsrail destekli filmlere ağırlık vermeleri nedeniyle protesto etti ve filmini geri çekti. İsrailli yönetmen Udi Aloni de protestoyu destekliyor.
Toronto Film Festivali’ndeki İsrail gölgesini protesto eden yönetmen Greyson festival yönetimine bir mektup yazdı. Greyson, mektubunda, özellikle, festivalde birçok İsrail filminin yer aldığına ve tamamının İsrail devletinin görüşünü yansıtan filmler olduğuna dikkat çekti.
BÜTÜN FİLMLER İSRAİL YANLISI
Alternatif seslere yer verilmeyen festivalin İsrail propagandası koktuğunu vurgulayan yönetmen, şöyle yazdı: “İsrail’in Toronto Başkonsolosu Amir Gissin ve Canadian Jewish News gazetesi, 1 yıldır radyo, televizyon ve otobüslere verdikleri reklamlarda, Ontario Kraliyet Müzesi’ndeki Ölü Deniz Tomarları gösterisinde bu yılki festivalin İsrail ışığı ile parıldayacağı propagandasını yapıyordu. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Brand İsrael isimli İsrail mallarının tanıtım kampanyası için Toronto’yu ‘est şehri’ olarak ilan ettiler. Astral, MIJO ve Canwest gibi şirketler, milyon dolarlar bağışladılar. Daha birkaç ay önce Gazze’de bin kişi öldürüldü. Jimmy Carter, Rahip Desmond Tutu, John Berger ve daha birçok insan, bunun İsrail yapımı bir ırk ayrımı olduğunu dünyaya haykırdılar. Oysa siz, TFF tanıtım kitabında, bir tek Arap sakini bile olmadığı halde Tel Aviv’in, sahilleri ve eğlence yerleri ile görülesi genç bir şehir olduğundan bahsediyorsunuz. Festivalde yer alan tüm yapımlar, ya İsrailli ya da İsrail destekli. Hiçbir Filistinli ya da Arap yapımcıya yer vermediniz. Bana festivalin Brand İsrael kampanyasının bir parçası olmayacağını söylediniz ama bunu halka neden resmen açıklamıyorsunuz? Sizin amaçlarınızın bir parçası olamam. Bu yüzden açılıştaki yapımım olan Covered adlı filmimi festivalden çekiyorum.”
‘COVERED’ FİLMİNİ ÇEKTİ
Yönetmen John Greyson, İsrail’e karşı kültürel boykotun anlamını açıklarken, Eylül ayında Toronto Filistin Film Festivali’nde gösterimi yapılacak bir filmi örnek gösterdi. Filistinlilerin evlerini yıkan buldozerleri engellediği için hapse atılan İsrailli eylemci Ezra Nawi’nin hayatını anlatan belgesel, İsrail Ayrımcılığına Karşı Eşcinseller ve Inside Out Festival sponsorluğunda gösterilecek.
Greyson’un festivalden çektiği “Covered” filmi, baskılar nedeniyle iptal edilmek zorunda kalınan 2008 Saraybosna Eşcinsel Festivali’ni (Sarajevo Queer Festival) konu alıyor. “Covered” filmi yönetmen tarafından Toronto Film Festivali boyunca, şu internet adresinde sunuldu: “www.vimeo.com/greyzone”
İSRAİLLİLER KENDİNİ SORGULASIN
İsrailli yönetmen Udi Aloni de Kanada’daki protestoyu destekliyor ve İsrailli sanatçıları aynı tutumu almaya çağırıyor. İsrail gazetelerine konuşan yönetmen Aloni, festival yönetmeniyle konuşup bu kadar da İsrail yanlısı bir etkinlik yapmamalarını istemiş. Aloni, İsrailli sanatçıların da festivaldeki katılımlarını sorgulamaları gerektiğini düşünüyor.
İsrailli yönetmen, meslektaşlarını “Bize neden saldırıyorlar” diye düşünüp savunmaya geçmek yerine, Kanadalı yönetmenlere destek olmaya çağırıyor. “Biz, yönetmenler, İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın değil, İsrail muhalefetinin tarafındayız, demeliyiz.” Aloni, böyle diyor.
KEN LOACH DA BOYKOTÇU
İsrail’e karşı Akademik ve Kültürel Boykot, yıllardır birçok film festivalinde de gündeme geliyor. Son olarak, işçi filmleriyle tanınan İngiliz yönetmen Ken Loach, Avustralya’da düzenlenen Melbourne Film Festivali’nde benzer bir tavır almıştı.
Temmuz ayında, festivalde İsrail’in de sponsorlar arasında olmasına itiraz eden Loach, festival yönetimini ikna edemeyince, filmi “Eric’i Aramak”ı (Looking For Eric) festivalden geri çekmişti. Mayıs ayında İskoçya’daki Edinburgh Uluslararası Film Festivali’nde de benzer bir uyarı yapan Loach, bu festivalde başarılı olmuş, İsrail yardımının geri çevrilmesini sağlamıştı.
ÖNCEKİ HABER

Kürt mutfağından çıkan film: Tirşik

SONRAKİ HABER

Özgürlük şimdi özgür oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa