31 Ağustos 2009 00:00
Paniğe ayna tutan işler
İrfan önürmen, Panik adlı sergisini 10 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında İstanbul Tophanedeki Pi Artworks Galeride açıyor.
11. İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak süregelecek sergi, toplumdaki panik duygusunu tetikleyen güncel yaşantıyı konu alıyor.
Önürmen, 90ların sonundan itibaren boya resminin yanı sıra gelinlik tülünü kullanarak Pentül, Skülptül olarak isimlendirdiği işler; gazete kağıtlarını kullanarak duvar rölyefleri ve heykeller yapmaya başladı. Panik, sanat geçmişinde önemli bir yere sahip Arşiv adını verdiği bu serilerin en sonuncusu.
Önceki arşivleri sırasıyla; Arşiv I- Yurttan Sesler Sergisi, Levent Çalıkoğlunun düzenlediği Ölüm=Ölüm sergisi Arşiv 2, Hafriyat grubunun önemli sergileri arasında yer alan Aileye Mahsustur sergisi Arsiv 3, 10. İstanbul Bienali misafirperverlik alanı içerisinde yer alan Terror Fabrikası yerleştirmesi Arşiv 4 ve sırası ile Aksanat-İstanbul, Selanik Çağdaş Sanatlar Müzesi ve önümüzdeki kasım ayında Berlinde sergilenecek Bağdat Müzesi yerleştirmesi ise Arşiv 5i oluşturuyor.
Önürmenin sergisine şu düşünce ilham kaynağı olmuş: Geç kalmak, yalnızlıktan korkmak, trafikte sıkışmak, domuz gribi, AIDS, işten atılmak da yakalanmak, hijyen, kalabalığa çıkmak, yitip gitmek, doğayı giderek kaybetmek gibi duygu ve olguların sonucunda oluşan panik, günümüz insanının en tipik özelliklerinden biri. Aynı zamanda panik ortamının zaman zaman bilinçli yaratıldığı günümüzde, çağdaş yaşam, kentleşme ve gelişen teknolojiler de insandaki panik psikolojisini tetikler. Sanatçı, Bireydeki bu panik duygusunu tetikleyen düzensiz kentleşme, yalnızlaşma, aşırı trafik, tüketim zorunluluğu, iktidarların yaptırımları, gibi insanın doğal yapısını bozan unsurlar üzerinde duruyorum diyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et