01 Eylül 2009 00:00

ABD’li komutan: Afgan stratejimiz işlemiyor

Afganistan’daki ABD birliklerinin komutanı General Stanley McChrystal’ın yazdığı raporun ayrıntıları netleşmeye başladı. McChrystal’ın raporuna göre ABD’nin Afganistan stratejisi işe yaramıyor.

Paylaş

Afganistan’daki ABD birliklerinin komutanı General Stanley McChrystal’ın yazdığı raporun ayrıntıları netleşmeye başladı. McChrystal’ın raporuna göre ABD’nin Afganistan stratejisi işe yaramıyor.
BBC’nin Kuzey Amerika Editörü Mark Mardell’in aktardığına göre McChrystal, Afgan halkının ABD ve müttefiklerine karşı bir güven krizi yaşadığını; çünkü Taliban’la savaşın, onların yaşamını iyileştirmediğini belirtecek ve “Önceliğimiz, Afgan halkının korunması olmalı” diyecek.
McChrystal ayrıca, Taliban’la daha fazla diyaloga girilmesinden yana olduğunu belirterek, Taliban militanlarına iş bulunduğu takdirde sorunun yüzde 60 oranında çözüleceğini savunacak.
ABD’li General Stanley McChrystal’in, raporunda açıkça “Bu strateji başarısız” demesi bekleniyor. General McChrystal’a göre, aslında Afgan ordusunun güvenlik konusunda öncülüğü üstlenmesini sağlamak gerekiyor. Ama McChrystal, bunun gerçekleşebilmesi için en az üç yıl geçmesi gerekebileceğini ifade ediyor. Hatta polis açısından bu sürenin daha uzun olabileceği kaydediliyor. General McChrystal, “Taliban saflarında çarpışan savaşçıları kazanmayı hedeflemelerinin önemine” de dikkat çekiyor.
OBAMA NE YAPACAK?
Afganistan’daki asker sayısı konusunda ise bu yılın sonlarına doğru bir başka rapor yayımlanması bekleniyor.
General McChrystal’ın belki de yayımlanmayacak olan raporu, ABD Başkanı Barack Obama’nın önüne gittiğinde, Obama’nın bir durum değerlendirmesi yapması gerekecek. Kamuoyu yoklamalarına göre halkın desteğini kaybetmeye başlayan Afganistan savaşına yeni kaynak ayırmanın, Obama için kolay bir siyasi karar olmadığı değerlendirmesi yapılıyor.
ÖNCEKİ HABER

NATO konvoyu havaya uçuruldu

SONRAKİ HABER

Almanya’da rüzgar ‘Sol’dan esiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...