02 Eylül 2009 00:00

Katliam sanığına emekli maaşı!

Madımak olayında ilginç gelişme. Yıllardır ‘bulunamayan’ katliamın sanıklarından Firari Cafer Erçakmak’ın nerede olduğu ortaya çıktı. Neden ‘bulunamadığı’ hep tartışma konusu olan Erçakmak’ın...

Paylaş

Madımak olayında ilginç gelişme. Yıllardır ‘bulunamayan’ katliamın sanıklarından Firari Cafer Erçakmak’ın nerede olduğu ortaya çıktı. Neden ‘bulunamadığı’ hep tartışma konusu olan Erçakmak’ın, Fransa’da olduğu belirlendi. Üstelik devletin ‘bulamıyoruz’ dediği sanığın 1998 yılına kadar SSK’dan emekli aylığı aldığı da iddia edildi.
İddialar dün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada gündeme geldi. Duruşmaya, Sanık İhsan Çakmak’ın Avukatı Gökhan Öztürk ile müdahillerin Avukatı Şenal Sarıhan katıldı.
Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, hakkında yakalama emri bulunan Eski Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak’ın yakalanamadığını, temyiz incelemesi için Yargıtay’da bulunan mahkemenin 2001/83 esasına kayıtlı dava dosyasının da dönmediğini belirtti.
FRANSA’DA YAŞIYOR
Duruşmada söz alan müdahillerin Avukatı Şenal Sarıhan, mahkemeye dilekçe vererek, bazı konuların araştırılmasını talep etti.
Dilekçede, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 19 Eylül 2007’de, bir nüfus müdürlüğüne Firari Sanık Cafer Erçakmak’ın Fransa’da ikamet ettiğinin bildirildiği, Erçakmak’ın nüfus kayıt örneğinde de ikamet adresi olarak Fransa’nın gösterildiği ifade edildi.
Araştırma sonucunda Fransa ve Almanya’nın Erçakmak’a vize vermediğinin öğrenildiği belirtilen dilekçede, Erçakmak’ın yeşil pasaport ile ya da yasa dışı yollardan yurt dışına çıkma olasılığına işaret edildi.
SSK’DAN EMEKLİ MAAŞI
Erçakmak’ın, 26 Mayıs 1998’e kadar SSK’dan emekli aylığı aldığının öğrenildiği kaydedilen dilekçede, Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği ve Fransa Yabancılar Dairesinden, Erçakmak’ın Fransa’da ikamet edip etmediğinin, ikamet ediyorsa adresinin ve TÜİK’in Fransa’da ikamet ettiği bilgisini nasıl edindiğinin sorulması talep edildi.
İçişleri Bakanlığı’ndan, sanığın yurtdışına giriş-çıkış kayıtları ile bulunduğu ülkelerin sorulması istenen dilekçede, Erçakmak’a ödenen emekli aylığının 26 Mayıs 1998’de neden kesildiği, bu tarihten önceki ödemelerin nereden yapıldığı ve aylığı kimin tahsil ettiğinin sorulması talepleri de yer aldı.
ARAŞTIRILACAK
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Erçakmak hakkındaki yakalama kararının infazının ve Sivas olaylarına ilişkin Yargıtay’daki ana dava dosyasının beklenilmesini, sanığın yurt dışında bulunduğu iddialarının araştırılmasını talep etti. Mahkeme, Sarıhan’ın dilekçesindeki iddiaların, ilgili makamlara müzekkere yazılarak soruşturulmasını, Erçakmak hakkındaki yakalama kararının infazı ile Yargıtay’daki dosyanın beklenilmesini kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.


KiLiT ADAM 16 YILDIR YOK
35 aydının yakıldığı Sivas Katliamı’nın kilit ismi Cafer Erçakmak hiç yakalanmadı. Diğer firari sanıkların katliamdan sonra yakalanıp ifadeleri alındıktan sonra tutuksuz yargılandıkları aşamada kaçmış olmalarına rağmen, Erçakmak bugüne kadar ifadesini alınamayan tek firari sanık olarak dikkat çekiyor. 1993 yılında yaşanan olayla ilgili Ankara 1 No’lu DGM’de 124 kişi hakkında açılan davada üç kez karar çıktı. 2000’de biten son yargılamada mahkeme, 33 idam kararını tekrar etti. 35 kişiye 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 39 sanık hakkında ise beraat kararı verdi. Karar Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti. Mahkeme, haklarında dava açılmasına rağmen davanın çeşitli aşamalarında firari konuma düşen 8 kişi hakkında gıyabi tevkif kararı çıkararak dosyalarını ayırdı. Dönemin RP”li Belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak hakkındaki dosya ise hiç yakalanmadığı için baştan ayrılmıştı. Sivas Katliamı sırasında diğer sanıkları kışkırttığı iddia edilen Erçakmak, saldırganların hedefi olan Aziz Nesin’e itfaiye merdiveni ile kurtarılırken saldırmış ve tartaklamıştı. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Faili meçhuller Aygan’a sorulacak

SONRAKİ HABER

Emeklinin sendikalaşamama sorunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...