2 Eylül 2009 00:00

Sendika yoksa üretim de yok!


Hava-İş Sendikası’nda örgütlenen İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı (İSG) yer hizmetleri çalışanları, işverenin yaptığı iş kolu itirazına eylemle yanıt verdi. Sabiha Gökçen Havaalanı’nda ISG bünyesinde çalışan işçiler, Hava-İş’te örgütlenerek Çalışma Bakanlığı’ndan yetki tespiti istediler. Bakanlığın Hava-İş’i yetkili sendika tayin etmesinin ardından işveren iş koluna itiraz etti. İş koluna yapılan itiraza dün yaptıkları eylemle tepki gösteren işçiler, “ISG şaşırma sabrımızı taşırma”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Sendika yoksa üretimde yok” sloganları attılar. Vardiyadan çıkanlar eylemlerini dışarıda yaparken, çalışan işçiler de bölümlerinden çıkıp, arkadaşlarının karşısında toplanarak eyleme katıldılar. Burada işçilere seslenen Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, çalışma barışının bozulmaması için işvereni masaya çağırdı.
BASKILARA RAĞMEN YETKİ ALINDI
Kimsenin kazancında gözlerinin olmadığını, kimsenin haklarına saygısızlık yapmadıklarını söyleyen Ayçin, “İşçilerle yaptığımız ilk toplantıda bu ülkede demokrasi, özgürlük isteyenler kendilerine hak saydıklarını bize de hak saysınlar dedim, en temel özgürlüğümüz olan örgütlenme özgürlüğümüze saygı göstersinler dedim. Eğer bizim örgütlenme özgürlüğümüze saygı gösterirlerse işverenle masaya otururuz, iş barışını bozmayacak bir şekilde anlaşırız dedim. Peki onlar ne yaptı? En temel sendika hakkımıza saygı bile göstermediler” diye konuştu.
İşçilerin sendikaya üye olduğu dönemde her türlü baskının uygulandığını, tehditlerin havada uçuştuğunu hatırlatan Ayçin, bütün bunlara rağmen çoğunluğu sağladıklarını, Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunduklarını ve yetkiyi aldıklarını ifade etti. Ayçin, yetkiyi aldıkları günün ertesinde işverenin iş koluna itiraz ettiğini kaydetti.
BURASI HAVALİMANI DEĞİL Mİ?
“İş koluna itiraz ne demek biliyor musunuz? İşveren yıllardır burada sizin ne iş yaptığınızı bilmiyormuş. Siz burada yıllardır uçağa hizmet ediyorsunuz, yolcuya hizmet ediyorsunuz, kargo çekiyorsunuz, siz olmasanız bu uçaklar kalkamaz. Peki burası havalimanı değil mi? Havalimanına uçak mı girer TIR mı? Burada lojistik hizmette yapılmıyor, kargo da taşınmıyor, burada uçak uçuyor, insan taşıyor” diyen Ayçin, işverenin süreci uzatmak istediğini, bu zaman içinde de üyelerine baskı yaparak istifaya zorlayacağını ve sendikanın yetkisini düşürmeyi amaçladığını dile getirdi.
İŞ BARIŞI BOZULMASIN
İşverenin işçilerin sendikalı olmalarını istemediğini çünkü 580 TL ücret ödeyip 16 saat çalıştırmak istediğini söyleyen Ayçin, “Biz bu güne kadar hiç kimsenin kazancına göz dikmedik, ben istiyorum ki bu alan Yeşilköy Havaalanı gibi olsun bir uçak insin bir uçak kalksın, uluslararası bir rekabet alanı olsun. Ama bu alanı alan yapan insanıyla birlikte olsun, hak ettiklerimiz verilsin. Bizim çocuklarımızın ekmek beklediğini unutmasınlar istiyoruz” diye konuştu. Ayçin, sabırlarının taşmak üzere olduğunu, işverenlerin de yasalara uymasını istediklerini dile getirdi.
UÇAK UÇMAZ!
Patrona seslenen Ayçin, “Eğer böyle yapmaya devam edersen buradan bir tane bile uçak kaldırtmam. Gelişmek istiyorsa, işinin aksamamasını istiyorsa, uçaklar zamanında kalksın zamanında insin istiyorsa, çalışma barışı bozulmasın istiyorsa prosedürün sonunu beklemeyip gelin masaya oturalım, yetki gelene kadar bir ön protokol yapalım” diye konuştu. Açıklamanın ardından dışarıdaki işçiler Genel Müdürlüğün önüne yürürken, çalışan işçiler de içerden dış hatlara kadar arkadaşlarına alkış ve sloganlarla katıldılar. Genel Müdürlük önünde tekrar açıklama yapan Ayçin, masa başında anlaşalım çağrısını yineledi. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et