02 Eylül 2009 00:00

Çatalhöyük'te yeni bulgular

Dünyanın en eski toplu yerleşim merkezlerinden biri olarak kabul edilen Çatalhöyük'te, 2009 dönemi arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. 22 ülkeden 120 kişinin bir araya geldiği kazı ekibinde...

Paylaş

Dünyanın en eski toplu yerleşim merkezlerinden biri olarak kabul edilen Çatalhöyük'te, 2009 dönemi arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. 22 ülkeden 120 kişinin bir araya geldiği kazı ekibinde, İstanbul Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi'nden de birer grup yer alıyor. 15 Eylül 2009 tarihine kadar sürecek kazılarda, yeni keşfedilen yapıların içinde yer alan iyi korunmuş durumdaki 3 metrelik bir duvar kalıntısıyla, mezarlık bölgesinde bulunan yabani boğa boynuzları gibi yeni bulguların gün ışığına çıkarılması amaçlanıyor. Bu yılki çalışmalar kapsamında ayrıca, batı höyüğünde de kazılar yürütülüyor.
Konya'nın Çumra ilçesi yakınında yer alan 9 bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük, Neolitik dönemde, yaklaşık 8 bin insanın yaşadığı geniş bir "kasaba" olarak kabul ediliyor. UNESCO'nun "Dünya Mirası Listesi"nde de yer alan Çatalhöyük, 1960'larda James Mellaart tarafından keşfedildi. Kapsamlı kazı çalışmaları, Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nün desteği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle, 1993'te Ian Hodder başkanlığında yeniden başladı. Çatalhöyük arkeolojik kazılarının 2017 yılına kadar devam etmesi planlanıyor.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Fotoğraflarla balıkçı sorunları

SONRAKİ HABER

Aynı kentin farklı yüzleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa