02 Eylül 2009 00:00

UZUN MESAFE

İsteyen dilediği özel eczaneden ilacını alabiliyor; memnun musunuz? İsteyen istediği hastaneye gidebiliyormuş, memnun musunuz?Bu sorular Başbakan veya Sağlık Bakanı’na ait değil.

Paylaş

İsteyen dilediği özel eczaneden ilacını alabiliyor; memnun musunuz?
İsteyen istediği hastaneye gidebiliyormuş, memnun musunuz?
Bu sorular Başbakan veya Sağlık Bakanı’na ait değil. Geçen hafta DİSK Emekli-Sen’in İzmir Gültepe’de düzenlediği bir panelde katılımcılara ben yönelttim bu soruları. Sanırım yanıtlarını da merak etmişsinizdir. Yüze yakın dinleyici nerede ise hep birlikte “Hayır, memnun değiliz” dediler. Önce katkı payı ve eşdeğer ilaç uygulaması bahanesi ile alınan fark ücretlerini hatırlattılar. Sonrasında sosyal güvenlik kurulunun tanımladığı fark ücretlerine ilaveten özel sağlık kuruluşlarınca alınan kural dışı ve doğal olarak faturasız ücretlerden bahsettiler.
Av. Mustafa Ufacık ile birlikte yer aldığım panelde katılımcılardan genç bir işsiz ise çocuğunun sağlık sorunlarını aktardı. Çocuğu henüz 17 yaşında. Kalp hastalığı nedeni ile ciddi bir ameliyat olmuş ve sağlığına yeni kavuşmuş. Ama yaşadıkları mevcut hükümetçe sağlıkta dönüşüm olarak adlandırılan yıkım sürecini ele veriyor. Kriz bahanesi ile işten atılan baba işsizlik nedeni ile sağlık güvencesi sona erse de 18 yaşına kadar çocuğunun GSS kuralları gereği ücretsiz sağlık yardımı alacağını biliyor ama yine de kaygılı. Nasıl olmasın ki? Henüz sigortalı iken ameliyat için gerekli protezi önce cebinden ödeyip sonra SSK’dan tahsil etmesini buyuran bir sosyal güvenlik organizasyonuna işsizken nasıl güvenebilir ki? Söylenen birkaç kuruş değil, yeni para birimi ile tam 5000 TL! Yani içinizden kimin çocuğu benzer bir ameliyat olsa cebinde 5-10 bin TL yoksa siz bu ameliyatı unutun. En şanslı olanlar bile bu parayı 5-6 aydan önce geri alamıyormuş SSK’dan! Yani konu komşudan alabilmek de hayal.
Benzer bir feryada geçen ay Hayat TElevizyonu için hazırlanan Sağlıklı Günler programında tanık olmuştuk. Kanser hastası bir kadın kendi dertlerini unutmuş eşinin kolostomi torbasının derdine düşmüştü. O gün öğrendik ki sosyal güvenlik kurumu artık kolostomi, ürostomi torbalarını da ödemiyor. Barsak veya böbrek ameliyatı olanlar bazen ömür boyu idrar ve gaitalarını normal yoldan yapamaz ve günlük değiştirilen bu torbalara yaparlar.
Sanırım mideniz bulandı ama hangisinden? İdrar mı, gaita mı yoksa bu sistem mi müsebbibi?


Yoksullaşan kilolu hastanın doğal ilacı: Tenyalar
Sağlık bakanlığı birçok ilacın aslında ilaç olmadığını benimsetmeye çalışıyor topluma. Kibarca reçetesiz satılabilecek ilaçlar olarak tanımlıyorlar bunu. Adım başı açılan gıda satmayan marketimsi mağazalar zincirlerine hiç dikkat ediyor musunuz? Şimdi onlara müşteri gerek. Nasıl mı? Eğer sizler de ağrı kesiciler, öksürük kesici ilaçlar, mide ilaçları, vitaminler, kolesterol düşürücüler, kilo verdirici ilaçlar gibi birçok ilacın ilaç kapsamı dışına alınıp eczaneler dışında da satılabilmesine ikna olursanız işlem tamam demektir.
Öyleyse hazır mısınız tenya yumurtası yutmaya? Tenya ne mi dediniz? Bildiğiniz parazit işte. Özellikle yoksulların yaşadığı ve belediyecilik hizmetlerinin kıyısından dahi geçmediği muhitlerin zorunlu yaşam arkadaşlarından söz ediyorum sizlere. Onlar yani tenya mağdurları hep zayıftırlar, hatta kilo kaybederler. Öyle ya, yedikleri her şeyin ortağıdır tenyalar yani asalaklar.
Söz drog storlardan tenyalara nasıl mı geldi? Şimdi obezler için kilo verdirici ilaçlar sosyal güvenlik kurumunca karşılanmayınca parası olmayanlar ne yapacak? Sanırım pazaryerlerinin eski müdavimcileri sülükçüler burada devreye girecekler. Seslerini şimdiden duyar gibi oluyorum, ya siz?
“Kilolarınızdan değil geç kalmaktan korkun. Son parazitler, pardon tenya yumurtaları bunlar. Tavuk değil tenya yumurtası! Kolesterole, aşırı kilolara garantili çözüm. Hem siz yararlanın hem de tenyalar büyüsün. Fahiş fiyatlı ilaçlara son! İstediğin kadar ye, ama kilo alma. Maria Callas da bu haltı yedi”
Şakası bir yana ünlü Opera Sanatçısı Maria Callas da gerçekten aşırı kilolarından kurtulabilmek için zaman zaman tenya yumurtası yutmuş. Yani dışkıda yaşayan bir canlı yediğini düşünebiliyor musunuz? Çaresizlik duygusu bir sanatçıya estetik kaygı ile insan bağırsağında yaşayan tenyaları ilaç olarak algılatıyorsa varın sosyal güvencesizlik ortamındaki yoksulların halini siz düşünün.
Sağlıcakla kalın!
DR.ZEKİ GÜL
ÖNCEKİ HABER

Örümcek adam yine yapacağını yaptı

SONRAKİ HABER

Fotoğraflarla balıkçı sorunları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...