3 Eylül 2009 00:00

Karaburun Bilim Kongresi: ‘80’den sonra…


Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz Karaburun Bilim Kongresi artık gelenekselleşen bir hale gelmiştir. Kongrenin hazırlanmasında emeği geçenler bir grup genç akademisyenden oluşmaktadır. Kongre, üniversitelerin bugünkü konumunu dikkate alarak, bilgi üretim sürecinin, yalnızca akademi içinde yer alan bir faaliyet olarak kalmasının gerçeğe ulaşma gayreti ve onu paylaşmanın önünde bir engel olduğu düşüncesi saikiyle harekete geçmekte. Bu çerçevede Kongrenin katılımcılardan talebi sosyal gerçekliğin eleştirel ve düşünsel bir perspektifle değerlendirilmesi.
Karaburun Bilim Kongresi’ni düzenlenme çalışmaları tamamen gönüllülük temeline dayanır. Kongrenin düzenlenmesi sürecinde hiçbir ticari sponsor kullanılmamaktadır. Kongreyi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun Belediyesi, Mordoğan Belediyesi, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Tabip Odası, Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube, Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği, Karaburun Yarımadası Yerel Gündem 21, Türk Sosyal Bilimler Derneği desteklemektedir.
Geçen yıl altı yüze yakın izleyicinin katıldığı kongrenin bu yıl ki üst başlığı “80’den sonra…”dır. 1980’den önce tohumları ekilen ve sonrasında ortaya çıkan “toplum projesini” bütünlüklü bir şekilde tartışmaya açmak yani Türkiye’nin dününden yola çıkarak bugününü anlamaya çalışmak tartışmaların odağını oluşturmaktadır. Aynı zamanda kongrede yanıt aranan diğer sorular;
* Türkiye’de devlet ve iktidar ağları nasıl ve ne yönde değişmektedir? Yerel iktidar ağları ile küresel iktidar ağları arasında ne gibi uyum ve çelişkiler bulunmaktadır?
* Nasıl oluyor da, dünya düzeyindeki liberal uygulamaların Türkiye’deki tezahürü olan ve hemen her alanda (beslenme, barınma, sağlık, eğitim, örgütlenme, vb.) “büyük çoğunluk”un aleyhine işleyen mevcut süreç yeterince güçlü bir dirençle karşılaşmıyor?
* Söz konusu sürecin bu şekilde işlemesinde belirleyici olan zor ve ikna araçları nelerdir ve bu araçlar nasıl bir bileşim ve tarihsel akış içinde, ne şekilde uygulanmışlardır/uygulanmaktadırlar?
* Bu süreç nasıl değiştirilebilir?
Karaburun Bilim Kongresi, farklı şehirlerden gönderilmiş bildirilerden seçilenlerle oluşturulan oturumların yanı sıra, davetli konuşmacıların yer aldığı paneller, kolektif tartışmanın yürütüldüğü forumlar ve çalışma gruplarının hazırladığı bilimsel tartışma ve söyleşilerden oluşmaktadır. Ayrıca geleneksel hale gelen ve çeşitli alanlarda oluşturulmuş örgütlenme ve mücadele deneyimlerinin aktarıldığı ve tartışıldığı “Sokağın Bilgisi” oturumu, Karaburun yereline ilişkin konuları da içeren çeşitli forumlar, belgeseller, film gösterimleri, fotoğraf sergileri ve bazı deneysel çalışmalardan oluşmaktadır. Kongremize dinleyici olarak katılmak isteyen katılımcılarımızdan da hiçbir ücret istenmemektedir. 3-6 Eylül arasında 4 gün sürecek olan kongremize tüm dostları davet ediyoruz.
Esin Candan (İzmir)

Evrensel'i Takip Et