03 Eylül 2009 00:00

Kürt sorununa çözüm talebi

1 Eylül Dünya Barış Günü önceki gün ülkenin bir çok ilinde yapılan eylem ve açıklamalarla kutlandı. Yapılan açıklamalarda, barışa olan ihtiyaç dile getirilirken, Kürt sorununun çözümü talep edildi.

Paylaş

1 Eylül Dünya Barış Günü önceki gün ülkenin bir çok ilinde yapılan eylem ve açıklamalarla kutlandı. Yapılan açıklamalarda, barışa olan ihtiyaç dile getirilirken, Kürt sorununun çözümü talep edildi.
“Barışa bir şans ver” diyen Antalya Barış Meclisi Girişimi ve demokratik kitle örgütleri
1 Eylül için Kışlahan Meydanı’nda bir araya geldi. Açıklama yapan Barış Meclisi Girişiminden Av. Nilgün Gürbüz, Kürt sorunun çözümüne dair beklentilerin arttığını söyledi. Herkesin elini vicdanına koymasını isteyen Gürbüz,, ‘kırmızı çizgiler’ ve “ama”lar arasında kalmadan yenme ve yenilme psikolojisinden kurtularak, iç barışın sağlanması gerektiğini kaydetti. Açıklamanın ardından şiirler okundu. Antalya’nın Kepez ilçesinde önceki akşam “1 Eylül Dünya Barış Günü”nü kutlamak isteyen kitleye yapılan polis müdahalesinde 7 kişinin gözaltına alınmasından sonra, dün sabaha karşı düzenlenen ev baskınlarında da 8 kişi gözaltına alındı.
KAYSERİ VE ANTAKYA’DA AÇIKLAMA
Kayseri’de 1 Eylül için Merkez Postanesi önünde Kayseri Demokrasi Platformu basın açıklaması yaptı. Demokrasi güçlerine barışın sağlanması için büyük görev düştüğü ifade edilen açıklamada, “Barışı sağlamanın ilk koşulu operasyonların durması, tüm silahların derhal ve koşulsuz olarak susmasıdır” denildi.
Antakya’da Dünya Barış Günü nedeniyle Antakya Demokrasi Platformu tarafından Kapalı Spor Salonu’ndan, Ulus Meydanı’na kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. Platform adına açıklama yapan İHD Hatay Şube Başkanı Semra Berrak Türkiye’de Kürt sorunu nedeniyle iç barışın sağlanamadığını belirterek, devletin sorunu kabullenip çözümden bahsetmesinin, barış anneleriyle, asker annelerinin bir araya gelmesinin önemli gelişme olarak değerlendirdi.
MANİSA’DA YÜRÜYÜŞ
Manisa’da “Manisa Barış İstiyor” sloganı ile yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi.
Ulupark’ta toplanan yaklaşık 300 kişi, Manolya Meydanı’na kadar yürüdü. ÖDP İl Başkanı Fadıl Gezen’in yaptığı açıklamada, demokrasi güçlerine barışı sağlamaları için her zamankinden daha büyük görevler düştüğünü kaydetti. Gezen, ülkede bütün renklerin bir arada yaşamasını sağlayan anlayışın egemen olması gerektiğini söyledi. Basın açıklamasından sonra barış temennisi ile güvercinler uçuruldu. Eyleme, siyasi partiler ve sendika ve derneklerde katıldı. Manisa’nın Aksihar ilçesinde ise 1 Eylül için basın açıklaması yapıldı. 100 kişinin katıldığı basın açıklamasına EMEP, DTP, ÖDP, Halkevleri, Eğitim Sen ve Emekli-Sen de katıldı. Açıklamada, Kürt sorununun kamuoyunda tartışılıyor olmasının, olumlu bir yol izlenmesi durumunda kanayan yarayı sarmada önemli olacağı belirtildi.
Samsun’da Çiftlik Süleymaniye Geçidi’nde bir araya gelen 200 kişi barış zinciri oluşturarak barış taleplerini içeren döviz ve sloganlar eşliğinde Konak Sineması’na kadar yürüdü. Burada Samsun Barış ve Demokrasi Platformu adına basına açıklama yapan Cevdet Bakın, ortaya çıkan barış umutlarının boşa çıkartılmaması gerektiğini belirtti. Bakın, devletin Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yollarla eşit haklar temelinde çözmek için adım atması gerektiğini söyledi. Atakum Anfi Tiyatro’da KESK, TTB ve TMMOB tarafından 1 Eylül etkinliği düzenlendi.
ANTEP’DE BARIŞ YÜRÜYÜŞÜ
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Gaziantep’te yapılan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. “ Barış İçin Yürüyoruz” pankartı arkasında yürüyen kitle barış sloganları attı. Davul zurna eşliğinde halay çekip Barış Günü’nü kutladı.
Yeşilsu önünde toplanan yüzlerce kişi, sloganlar ve alkışlarla Kırkayak Parkı’na yürüdü. (HABER MERKEZİ)


ANKARA’DA BARIŞ NÖBETİ
Ankara İnsan Hakları Anıtı önünde Yüksel Caddesi’nde akşam saatlerinde bir araya gelen barış savunucuları, buradan slogan ve ıslıklar eşliğinde Sakarya Caddesi’ne kadar yürüdüler. Sakarya Caddesi’nde kurulan kürsüde katılan kurumlar adına açıklama yapan EMEP Ankara İl Başkanı Selma Gürkan, barış ve kardeşlik için, Kürt sorununun demokratik ve halkçı çözümü için, savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savundukları için alanda olduklarını söyledi. Gurup Günyüzü, Türkçe, Kürtçe, Lazca ve Ermenice barış ve kardeşlik türküleri söyledi. Anakaralı kadınlar, meşaleler eşliğinde sloganlar atarak barış nöbeti tutmak için Yüksel Caddesi’ne yürüyüşe geçtiler. Ankaralı kadınlar, savaş istemediklerini haykırarak şarkı ve türküler eşliğinde geldikleri Yüksel Caddesi’nde oturma eylemi yaptılar. Kadınların barış nöbeti geç saatlere kadar devam etti. (ANKARA)


ŞIRNAK’TA MİTİNG
DTP Şırnak İl Örgütü tarafından organize edilen mitinge de 20 bini aşkı Şırnaklı katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen mitingte DTP Şırnak İl Başkanı Selim Bayar yaptığı konuşmasında “Biz barıştan yana atılacak her adımın yanında olacağız. Açılımların önünde engel olmaya çalışanlarında da önünde duracağız” dedi. Konuşmalardan sonra sahneye Koma Azad çıktı Koma Azad’ın şarkıları eşliğinde halay çekildi.
DTP Cizre İlçe Örgütü tarafından “Onurlu bir barışa evet” adı altında yürüyüş düzenlendi. (ŞIRNAK)


SENDİKALARDAN AÇIKLAMA
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Cumhuriyet Meydanı’nda Gebze Sendikalar Birliği tarafından 1 Eylül’e ilişkin açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya EMEP ve ÖDP, HKP’de katıldı. Gebze Sendikalar Birliği Sözcüsü Şerafettin Koç, işçi ve emekçilerin savaş istemediğini belirterek, savaşa harcanan paranın, eğitim ve sağlığa harcanmasını istedi.
Kürt sorununun demokratik çözümünü sendikacılar olarak desteklediklerini belirten Koç, silahların susması akan kanın durması gerektiğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Peki beyaz Türkleri kim affedecek?

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...