3 Eylül 2009 00:00

Hep beraber kaybediyoruz


Mamak Belediyesi’nde çalışan farklı sendikalara üye memurlar, toplu görüşme sürecinde ortak tutum almadıkları için konfederasyonları eleştiriyorlar. Sendikaların “sağcı-solcu-güdümlü” gibi sıfatlarla tanımlanmasının ortak tutum almayı zorlaştırdığına dikkat çeken memurlar, “Hep beraber kaybediyoruz” dediler.
Hükümetle memur konfederasyonları arasındaki toplu görüşme süreci uyuşmazlıkla sonuçlandı. KESK’in ilk oturumda çekildiği görüşme masası, hükümetin maaşlara yüzde 2.5 + 2.5’lik artış dayatmasının ardından adeta dağıldı. KESK süreci “Zaten böyle olacağını biliyorduk” diye değerlendirirken, Uzlaştırma Kurulu’na başvuran Kamu-Sen ve Memur-Sen ise konuyla ilgili yapılacaklar için Ramazan Bayramı’nın bitmesini bekliyorlar.
Mamak Belediyesi’nde çalışan memurlara toplu görüşme sürecinde konfederasyonlarının tutumlarını nasıl değerlendirdiklerini sorduk.
BİRLEŞTİREN BİR MÜCADELE
Tüm Bel-Sen Üyesi Metin Şahin, Memur-Sen ve Kamu-Sen’in işveren icazetli sendikacılık yaptığı görüşünde. Ancak Şahin’in konfederasyonu KESK’e yönelik de eleştirileri var. Masayı terk eden KESK’in, bunun gerekçelerini gerektiği gibi kamuoyuna anlatamadığını belirten Şahin, “KESK gerçekten işini ciddi olarak yapmak istiyorsa her gün eylem yapan değil, diğer işçi ve emekçilerle birleşerek hak alıcı ve kitlesel mücadele yürütmelidir” diye konuştu. “Yaz rehaveti” değerlendirmelerine katılmayan Şahin, 4688 sayılı Yasa’dan önce de yaz aylarında kitlesel ve güçlü eylemler yaptıklarını belirtti. Şahin, bu yaz yapılan eylemlerdeki zayıf katılım değerlendirilirken hükümetin saldırgan tutumunun yanında, KESK ve bağlı sendikaların tutumunun da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.
ŞİMDİ UMUTSUZLUK VAR
Memur-Sen’e bağlı Bem Bir-Sen Üyesi Kemal Üstünel de, bütün sendikaların memurların ortak çıkarları için birlik beraberlik içinde hareket etmesini istedi. İlk yıllarda kendisinin de KESK üyesi olduğunu belirten Üstünel, yaşanan süreci şu sözlerle değerlendiriyor: “Bir umut içindeydik, kitleseldik. Şimdi bir umutsuzluk var ve katılım iyice düştü. Katılımın düşmesinde umutsuzluğun yanı sıra eylemlerin amacı dışına taşmasının da katkısı var.”
KESK’in mücadelesinin “daha aktif, fakat yetersiz” olduğunu düşünün Üstünel, KESK’in diğer sendikaları ve memurları mücadelede birleştiremediğini söyledi.
Sendikaların ‘sağcı-solcu’, ‘siyasi’ ya da ‘işveren-hükümet güdümlü’ diye ayrıştırılmasının yanlış olduğunu belirten Üstünel, “KESK solcu, diğer sendikalar ise sağcı ve güdümlü olarak biliniyor. Oysa hep beraber kaybediyoruz” dedi. Üstünel, memurların hakları için bir araya gelerek, mücadeleyi birleştirmeleri gerektiğini söyledi.
İsmail Değirmenci ise herhangi bir sendika üyesi değil.
Değirmenci, toplu görüşmelerde memurların çalışma koşullarıyla ilgili pek çok sorunun da gündeme geldiğini, bu nedenle KESK’in toplugörüşme masasını terk etmeden mücadele yürütmesi gerektiğini ifade etti.


KAMU-SEN ÜYELERİ EYLEMLERE HAZIR
TOPLUSÖZLEŞME ve grev hakkı tanınmazsa seneye toplu görüşme masasına oturacağını beyan eden Kamu-Sen’in internet sitesinde yayınlanan araştırmaya göre memurların çoğu, TİS hakkı verilmezse her türlü eyleme hazır olduklarını belirtti.
Kamu-Sen’in kendi internet sitesinde “Kamu çalışanının öncelikli isteği toplusözleşme hakkı” başlığıyla verdiği ankete, 81 ilden 7 bin 185 kamu çalışanı katıldı. Katılanların yüzde 23.3’ü öncelikli talebinin TİS ve grev hakkı olması gerektiğini beyan etti. Ankete göre kamu görevlileri, toplusözleşme ve grev hakkını mali haklardan daha acil çözülmesi gereken bir sorun olarak ele alıyor. Yüzde 16.9 ile ikinci öncelik memur maaş zamları oldu. Üçüncü sırayı ise yüzde 11.1 ile eşit işe eşit ücret aldı.
Kamu çalışanları, taleplerinin karşılanmaması durumunda ne yapacaklarının sorulması üzerine, taleplerin karşılanmaması durumunda her türlü eyleme hazır olduklarını ve katılacaklarını beyan ettiler.
Yapılan ankete göre kamu çalışanlarından, 2010 yılı için kamu çalışanlarına verilecek zam miktarının 300 TL ve üzeri olmasını isteyenlerin oranı yüzde 44.5, 250 TL olmasını isteyenlerin oranı yüzde 18.5, 200 TL olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 13.9. Ankette sendikaların toplu görüşmelerde kamu çalışanlarının hak ve menfaatlerini ne şekilde geliştirdiklerine dair sorulan soruya verilen cevapta ise toplu görüşmelerin en fazla kazanımın elde edildiği konularda yüzde 22.7 ile birinci sırada sosyal haklar yer alırken, denge tazminatı (ek ödeme) yüzde 18.4 ile ikinci sırada, işyeri ile ilgili talepler yüzde 15.6 ile üçüncü sırada yer aldı.
Toplu görüşmelerde mutabakat metninin imzalanamaması durumunda kamu çalışanlarının ne yapması gerektiği yönündeki soruya ise kamu çalışanlarının yüzde 82.8’i mutabakat metninin imzalanamaması durumunda konfederasyonun eylem kararına katılarak destek vereceğini belitti. Anketin bir diğer dikkat çeken sonucu ise kamu çalışanlarının toplu görüşmelere bakışıyla ilgili olan soru. Kamu-Sen’li memurların bu soruya cevabı da, “Ne yaparsak yapalım hükümet bizi dikkate almıyor” şeklinde oldu. (ANKARA)
(Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et