03 Eylül 2009 00:00

‘Elektriğe fahiş zam talebi insafsızlık’

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF), yıllık enflasyonun yüzde 5.39 olduğu bir dönemde Türkiye Elektrik Ticaret AŞ’nin (TETAŞ) 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere yapmak istediği yüzde 20’lik zam talebini insafsızlık olarak...

Paylaş

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF), yıllık enflasyonun yüzde 5.39 olduğu bir dönemde Türkiye Elektrik Ticaret AŞ’nin (TETAŞ) 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere yapmak istediği yüzde 20’lik zam talebini insafsızlık olarak değerlendirdi. TÖF, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK), TETAŞ’ın zam talebini onaylamamasını istedi.
TÖF’ten yapılan açıklamada, 2008 yılından başlayarak elektrik kullanım bedellerinin fahiş bir oranda yükseltmelerinin kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını belirtilerek, “Kamu çalışanlarının ücretlerine önerilen yıllık yüzde 4 zam karşısında, tüketiciler olarak yüzde 20 oranındaki elektrik zammını kabul etmeyeceğiz. Bu, haksız kazanç elde etmeye ve tüketicileri mağdur etmeye yönelik uygulamaya şiddetle karşı çıkıyoruz. TÖF olarak, tüketicinin temel ihtiyaçlarından biri olan elektrik zamları konusunda ülkeyi yönetenleri ve EPDK yetkililerinin hakkaniyet ölçüsünde davranarak zam talebini onaylamamaya çağırıyoruz” denildi.
ZAM FATURASININ BAŞLANGICI
TETAŞ’ın, geçen yılın zararla kapatılmasını gerekçe göstererek 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere elektrik fiyatına yüzde 20 oranında zam yapılması için EPDK’ya başvurduğunun anımsatıldığı açıklamada, elektriğe talep edilen fahiş zam oranının tüketicinin yaşamında yeni bir zam furyasının başlangıcı olduğu, temel ihtiyaçlara yönelik birçok mal ve hizmeti kapsayacağı da iddia edildi. Açıklamada, 2008 yılından bu yana son bir yılda uygulanacak elektrik zamlarının toplam yüzde 42 oranıyla tüketiciyi çarpmaya devam edeceğinin ortaya çıktığına dikkat çekilerek, sosyal hukuk devleti olmanın gereği, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 1’inci maddesinde belirtilen ve Evrensel Tüketici Hakları olarak temel ilke ve amaç olarak kabul edilen; tüketicilerin temel gereksinimlerinin karşılanması, ekonomik çıkarlarının korunması haklarına ilişkin önlemlerin en uygun şekilde alınması olduğu vurgulandı. (ANKARA)


Elektrik pahalı geldi mantar üretimi düştü
Kültür mantarı üreticisi, küresel ekonomik krizi yenmede elektrik engeline takıldı. Türkiye’de kültür mantarının yüzde 70 oranında üretildiği Antalya’nın Korkuteli ilçesinde, mantar üretimi, elektrik maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı yüzde 50 düştü.
Ülkede 2000 ile 2001 yılları arasında yaşanan ekonomik krizini evlerinin bodrum katında mantar yetiştirerek atlatan Antalya’nın Korkuteli ilçesi halkı, geçen 8 yıllık süre içinde elektrik fiyatları 6 kez arttığı için krizi aşmakta zorlanıyor. Türkiye’deki mantar üretiminin de pilot bölgesi olan Korkuteli’nde elektrik fiyatlarını pahalı bulan üretici, yazın zor durumda kalmamak için üretim yapmıyor. Korkuteli Mantar Üreticileri Birliği (KOMÜB) Başkanı Mehmet Ölmez, elektriğin girdi maliyetlerinin yükseltmesiyle birlikte ilçede mantar üretiminin geçmiş yıllara göre yüzde 50 oranında düştüğünü ifade etti.
Ölmez, üretimde tarım elektriği kullanmak için Tarım ve Köyişleri Bakanı Dr. Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Antalya milletvekillerine dosya sunumu yaptıklarını ifade etti.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Özçatalbaş, Korkuteli halkının mantar üretimiyle Türkiye’ye 14 yıldır güzel bir model olduğunu belirterek, ilçe halkının küresel ekonomik krizi yeniden yenmesi için desteklenmesi gerektiğini söyledi.
CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ise mantar üretiminin de tarım ürünleri arasına alınması için Meclis açılır açılmaz gerekli girişimlerde bulunacağını açıkladı.
(Antalya/CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

BDDK borçluların ilgisizliğini araştırıyor

SONRAKİ HABER

Alınmayan gaza ödenen parayla dev depo yapılır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...