03 Eylül 2009 00:00

BDDK borçluların ilgisizliğini araştırıyor

Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına talep beklentilerin altında kalınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) harekete geçti. Kurum, kredi kartı borçlularının, yasayla tanınan imkandan yararlanmamasının..."

Paylaş

Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına talep beklentilerin altında kalınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) harekete geçti.
Kurum, kredi kartı borçlularının, yasayla tanınan imkandan yararlanmamasının nedenlerini araştırıyor. Fakat borçluların ödeyebilecekleri paralarının olmaması ihtimali üzerinde pek durulmuyor. Bankaların, düzenlemenin kamuoyuna tanıtılmasında yetersizliği ve vekalet ücretindeki yüksek kesinti nedeniyle avukatlarla sorun yaşanmış olabileceği olasılıkları değerlendiriliyor.
875 bin kişinin 3 milyar 107 milyon liralık icraya düşmüş kredi kartı borcu için yeniden yapılandırma yasasının yürürlük süresi 7 Eylül’de sona eriyor. Ancak kart borçlularının düzenlemeye ilgisi, beklentilerin oldukça altında kaldı. Bankalar Birliği’nin son açıkladığı rakamlara göre, 91 bin kredi kartının 252 milyon liralık borcu için başvuruldu. Bu, toplam borcun yüzde 8’i civarında.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tespitlerine göre ise başvurular, borçlu kişi sayısının yüzde 4.5’i, toplam borcunsa yüzde 6.4’ü civarında kaldı.
Yeniden yapılandırma oranı, bankalar arasında da önemli farklılıklar gösteriyor. Bazı bankalar, toplam alacağının yüzde 23’ünü, bazı büyük bankalar ise sadece yüzde 1.5’ini yeniden yapılandırdı.
Bankalar arasındaki farkın mantıklı bir açıklaması olmadığına dikkat çeken BDDK, ilgi azlığını takibe aldı. Kurum, ağırlıkla iki neden üstünde duruyor.
YAPTIRIMI ARTIRMA MESAJI
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, NTV’ye açıklamasında, bankalardan kaynaklı bir isteksizlik belirlemeleri halinde yaptırımları artırma mesajı verdi.
Bilgin, “Piyasanın regüle edilmesinde bazı bankalar istenen ölçütte davranmıyorsa kurumun daha sert tedbirler alması kaçınılmaz olabilir” dedi.
Bilgin, aynı hassasiyeti konut kredileri ve son dönemde bankalar arasında yeniden yükselen müşteri kapma yarışı için de gösterdiklerini söyledi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

ABD daha fazla ölüm istiyor

SONRAKİ HABER

‘Elektriğe fahiş zam talebi insafsızlık’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...