03 Eylül 2009 00:00

Şili geçmişiyle hesaplaşıyor

Şili’de bir yargıç, diktatör Augusto Pinochet döneminde insan haklarını ihlal eden en az 120 eski gizli polisin tutuklanmasını talep etti. Bu, Şili’de askeri yönetim döneminde yaşanan insan hakları ihlalleri konusunda en yüksek...

Paylaş

Şili’de bir yargıç, diktatör Augusto Pinochet döneminde insan haklarını ihlal eden en az 120 eski gizli polisin tutuklanmasını talep etti. Bu, Şili’de askeri yönetim döneminde yaşanan insan hakları ihlalleri konusunda en yüksek sayıdaki tutuklama talebi oldu. Tutuklanması istenenlerin hepsinin gizli polis servisi Dina üyesi olduğu ve aralarında şimdiye kadar hiç suçlama yöneltilmeyen onlarca yeni şüphelinin de bulunduğu belirtildi. Şüpheliler, onlarca solcu ve muhalif eylemcinin öldürülmesi ve kaybolmasıyla suçlanıyor.
1973 ve 1990 yılları arasındaki Pinochet iktidarında binlerce siyasi muhalif ve eylemci öldürüldü ya da kayboldu. Tutuklamaları talep eden yargıç, bu dönemde Dina mensuplarının muhalifleri tasfiye ettiği operasyonları soruşturuyor. Bu operasyonlardan ilki olan Akbaba Operasyonu, 1970’lı yılların ortalarında solcuların bulunup öldürülmesi için başlatıldı. Kıta çapında düzenlenen bu operasyona, dönemin Arjantin, Brezilya, Bolivya, Paraguay ve Uruguay liderleri de destek veriyordu. Mahkeme belgelerinde anılan ve Colombo adını taşıyan 1975’teki bir başka operasyonda da 119 siyasi eylemci öldürülmüştü.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

Komşuda bombalar patladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...