04 Eylül 2009 00:00

Dayanışma büyüyor mücadele sürüyor

Petrol-İş Sendikası ile TPAO yönetimi arasında 9 aydır süren toplusözleşme görüşmelerinde, işverenin işçilerin taleplerini görmezden gelmesine tepki sürüyor. Geçtiğimiz günlerde işyerini terk etmeme, iş bırakma, viziteye çıkma...

Paylaş

Petrol-İş Sendikası ile TPAO yönetimi arasında 9 aydır süren toplusözleşme görüşmelerinde, işverenin işçilerin taleplerini görmezden gelmesine tepki sürüyor. Geçtiğimiz günlerde işyerini terk etmeme, iş bırakma, viziteye çıkma gibi eylemler yapan işçiler, hafta başından beri her sabah işbaşı yapmadan önce TPAO Genel Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemlere kurum yönetimini taleplerini kabul etmeye çağırıyorlar.
İşçiler, açlık grevine başlayan Petrol-İş şube yöneticilerine destek vermek için dün sabah yine eylem yaptılar. Kapsam dışı işçilerin de katıldığı eylem öncesi işyeri sağlık biriminde çalışan hemşireler, açlık grevindeki sendikacıların sağlık durumlarını kontrol ederlerken, Yol-İş Ankara 3 No’lu Şube yöneticileri, Yol-İş Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Yıldırım, Emek Partisi (EMEP) ve Yurtsever Cephe yöneticileri de işçilere destek verdiler.
Eylemde konuşan açlık grevindeki Şube Başkanı Mustafa Özgen, “9 aydır süren bu çile bitmezse, taleplerimiz gerçekleşmezse, bir 9 ay daha mücadeleye hazırız” dedi. İşçinin sabrının tükendiğini belirten Özgen, “Grev yasağına güvenerek sözleşmenin Yüksek Hakem Kurulu ile bitirileceğini düşünüyorsanız, bu işyerini başınıza yıkarız” diye konuştu. Yüksek Hakem Kurulu’ndan çıkacak bir toplusözleşmenin, TPAO işçisinin “kimyasını bozacağını” söyleyen Özgen, talepleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerini bildirdi. Özgen ayrıca, gazetemize ve Hayat Televizyonu’na mücadelelerine sunduğu destek nedeniyle teşekkür etti.
KONFEDERASYONLARA TEPKİ
İşçilere seslenen Yol-İş Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Yıldırım da Türk-İş’in hükümetle imzaladığı çerçeve protokolü eleştirerek; “O çerçevenin içinde olanlar, şimdi maaşlarını, ikramiyelerini alamıyorlar. Sizin rızanızı almadan o çerçeveye imza atanlar, şimdi kaçacak yer arıyorlar. Siz geri adım atmadınız. Peki ya konfederasyon yöneticileri Türkiye gerçeklerini gördükleri halde neden yüzde 8.5’e imza attılar?” diyen Yıldırım’ın sözleri “İşçiyi satanı biz de satarız” sloganları ile kesildi.
Petrol işçilerinin “çerçevenin dışında kalma” direnci göstererek Türkiye işçi hareketine örnek olduğunu vurgulayan Yıldırım, işçilere, “Yalnız kendiniz için değil yöneticileri teslim olmuş sendikaların üyeleri için de direniyorsunuz” dedi. İşçilerin 50 yıllık kazanımlarının bir bir geri alındığına dikkat çeken Yıldırım, İşsizlik Fonu’nun sermayeye kaynak aktarılması için kullanılması çabalarına konfederasyonların sessiz kalmalarını da eleştirdi. Yıldırım, TPAO işçilerininkine benzer örneklerle sendikalardaki “çürümüş anlayışın” içinden mücadeleci bir tutumun filizleneceğini söyledi.
AÇLIK GREVİ SÜRÜYÜYOR
Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen ve şube yöneticileri Cengiz Yavuz ve Enver Öztekin’in TPAO Genel Müdürlüğü önünde başlattıkları açlık grevi de devam ediyor.
Geceyi de kurumun önüne serdikleri hasırın üstünde geçiren sendikacıları, önceki akşam Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ziyaret etti. Petrol-İş üyelerini dün de Emek Partisi (EMEP) il yöneticileri ve ODTܒden bir grup öğrenci ziyaret etti. Açlık grevi bugün mesai bitiminde sona erecek.


‘ÜVEY EVLAT DEĞİLİZ’
29 yıllık TPAO işçisi Süleyman Kamber, kapsam içi ve kapsam dışı işçiler arasında ayrım yaşandığını ifade etti. Petrol şirketleri içinde en düşük ücretlerin TPAO’da verildiğini belirten Kamber, “Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.
30 yıldır TPAO’da çalışan Sibel Yöntem, ücret dengesizliklerinin giderilmesi gerektiğini ifade ediyor. Yeni girenlerin çok düşük maaş aldığını anlatan Yöntem, adaletsizlik giderilene kadar mücadele edeceklerini söyledi. Hamile olmasına rağmen tüm eylemlere katılan Safiye Alper de, işyerinde kendilerine üvey evlat muamelesi yapılmamasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

İŞSİZLERİN KUYRUK ÇİLESİ

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...