04 Eylül 2009 00:00

Enflasyon düşüyor zamlar uçuyor

İstatistik Kurumu’nun enflasyonun düşüşte olduğunu duyurduğu gün vatandaş art arda zam haberi aldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), TETAŞ’ın elektriğe yüzde 21.08’lik zam talebini kabul etti.

Paylaş

İstatistik Kurumu’nun enflasyonun düşüşte olduğunu duyurduğu gün vatandaş art arda zam haberi aldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), TETAŞ’ın elektriğe yüzde 21.08’lik zam talebini kabul etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, zammın vatandaşa yüzde 10 civarında yansıyacağını söyledi. Yıldız son kararı yine de EPDK’nın vereceğini belirtti.
EPDK’nın zam kararı 1 Ekim’de uygulamaya girdiğinde, TETAŞ’ın toptan elektrik satış fiyatı 12.62 liradan 15.28 liraya yükselecek.
Zammın tüketiciye ne kadar yansıyacağı ise haftaya netleşecek. 20 dağıtım şirketi 1 Ekim’den geçerli olacak yeni tarife taleplerini EPDK’ya bildirecek. EPDK da bu çerçevede nihai olarak konut ve sanayi elektriğinin tarifesini onaylayacak.
ELEKTRİKTE FENA ÇARPILIYORUZ
Elektrikte fena çarpılıyoruz” uyarısı yapan Elektrik Mühendisleri Odası, elektriğin birim maliyeti 4 cent olmasına karşın, piyasacı ve kar dürtüsüyle 16 cent üzerinden fiyatlandırılarak halka satıldığını belirtti.
Elektrik Mühendisleri Odası, özelleştirilen kuruluşlar daha fazla kâr etsin diye yapılmak istenen zamdan derhal vazgeçilmesini istedi.
Elektrikteki fahiş fiyatlandırma ile kamu kaynaklarının yerli ve yabancı sermaye gruplarına akıtıldığını vurgulayan EMO, “ölümü göstererek sıtmaya razı olma” politikası güdülerek nükleer santraller kurulmasına zemin hazırlandığını belirtti.
YAZIN SEMBOLİK İNDİRİM SONBAHARDA FAHİŞ ZAM
Emo’nun açıklamasında, “Elektrik ve doğalgazın yoğun olarak kullanıldığı kış aylarında fahiş zamlar, kullanılmayan yaz aylarında ise sembolik indirimler yapan AKP hükümeti, sonbaharla birlikte bütün ‘zam memurlarını’ yeniden harekete geçirmiştir. 2008 krizinin bütün yükünü ve faturasını işçi-memur-emekli kesimine ödetmek isteyen sermaye sınıfının sadık sözcüsü AKP, memurlara yüzde 2 zam teklif etmesinin ertesi haftasında elektriğe yüzde 20 zam yaparak, durmak yok zamlara devam sloganından vazgeçmeyeceğini bir kez daha göstermektedir” denildi.
LPG’YE DE ZAM GELDİ
Akaryakıt ürünlerinden LPG’ye (Otogaz) zam yapıldı. Benzine alternatif olarak son günlerde revaçta olan LPG fiyatı 5 kuruş artırıldı. 1.69 TL’den satılan LPG (Otogaz) dünden geçerli olmak üzere 1.74 TL’ye yükseltildi.
Benzine alternatif olarak rağbet gören LPG’ye gelen zam tüketicilerin tepkisin çekti.


ZAMMA SANAYİCİ VE ESNAFTAN TEPKİ
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras, sanayiciler olarak bu kadar büyük bir zam beklemediklerini bildirdi.
Aras, yaptığı yazılı açıklamada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) onayladığı toptan elektrik satış fiyatlarına yapılacak yüzde 21,08’lik zammın, sanayici ve iş adamlarından büyük tepki çektiğini belirtti.
Kararın ardından söylenecek hiçbir sözün bulunmadığını, kesinlikle böylesine yüksek bir oran beklemediklerini ifade eden Aras, şunları kaydetti: “Yapılan zammın çok ciddi bir oranda oldu. Bu kadar büyük bir zam beklemiyorduk. Sanırım sanayicilerin yaptıkları açıklamalar yanlış anlaşıldı. Bizim yıllardır anlatmak istediğimiz şeyler hiç duyulmadı. Gerçekten çok üzüldük. Maalesef bu kararın ardından söylenecek fazla bir söz kalmadı.”
Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ZESOB) Başkanı Muharrem Coşkun, “Elektriğe yapılan zam ekonomik sıkıntılar yaşayan esnafın dayanma gücünü zorlayacaktır” dedi. Coşkun, yazılı açıklamasında, toptan elektrik fiyatlarına yapılan zammın tüketiciye yüzde 10 civarında yansıyacağını, bunun yüzde 14’lük işsizlik oranının daha da yukarılara çıkmasına yol açacağını savundu.


ENFLASYON AĞUSTOS AYINDA DÜŞTÜ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,30 gerilerken, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 0,42 arttığını açıkladı.
TÜİK’in 2003 baz yıllı verilerine göre, Ağustos ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 5,33 artartış gösterirken diğer yandan da ÜFE’de yüzde 1,04 gerileme yaşandı.
Yılın sekiz ayında TÜFE yüzde 1,78, ÜFE yüzde 2,97 oranında artış gösterdi.
Ağustos ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,99 üretici fiyatlarında yüzde 4,19 düzeyinde gerçekleşti.
(EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

SAĞLIK HARCAMALARI KISILACAK

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...