04 Eylül 2009 00:00

SAĞLIK HARCAMALARI KISILACAK

Haziran sonu itibariyle prim gelirlerindeki yavaşlamaya karşın sağlık giderlerinin artması, hükümeti harekete geçirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında bir araya gelen ilgili bakanlar çalışma toplantısında...

Paylaş

Haziran sonu itibariyle prim gelirlerindeki yavaşlamaya karşın sağlık giderlerinin artması, hükümeti harekete geçirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında bir araya gelen ilgili bakanlar çalışma toplantısında sosyal güvenlik konularını ele aldı.
Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ katıldı.
Edinilen bilgiye göre toplantıda, sosyal güvenlik alanında yapılacak çalışmalar, önlemler ve mevcut durum değerlendirildi, Erdoğan’a bu konuda bilgi verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu yılın ilk altı ayında gelirleri yüzde 22 artarak 37.6 milyar lira, giderleri yüzde 15.4 artarak 51.7 milyar dolar olurken, açık 14 milyar liraya çıktı. SGK’ya bütçeden yapılan transferler ise yüzde 46 oranında artarak 26 milyar liraya yükseldi. Bu yıl ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ilaç harcamaları 20.8 artarak 6.3 milyar lira, tedavi harcamaları yüzde 8.6 artarak 7.6 milyar liraya çıktı.
KATKI PAYLARI ARTABİLİR
Sağlık meslek örgütleri ve sağlık çalışanlarının “Sağlık harcamaları özel hastaneleri finanse etmekten arttı, yapılması gereken koruyucu sağlık hizmetlerini artırmaktır” yönündeki uyarılarını dikkate almayan hükümet, şimdi yeni bir fatura hazırlığı içinde. Ekonomi yönetimi, özellikle artan ve kontrol altına alınamayan sağlık harcamaları için yeni bir “bütçeleme” üzerinde çalışıyor. Böylece her mali yıl için sağlık hizmetleri harcama tutarına belli bir sınır konulması amaçlanıyor. Sınırın aşılması halinde de katkı payının artırılması gündeme gelebilecek. Alınması öngörülen diğer bir önlemin de ilaçtan alınan katkı payının artırılması olduğu vurgulanıyor.
SGK PROBLEMLERLE YÜZ YÜZE
TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan “Mali İzleme Raporu-2009 Yılı Mayıs-Haziran Ayları Bütçe Sonuçları” raporunda, “Hazirandan itibaren prim gelirlerindeki yavaşlamaya karşın giderlerin artması, SGK’nın yapısal bir problemle karşı karşıya kaldığını gösteriyor” denilmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Başkentgaz’dan iddialara yanıt

SONRAKİ HABER

Enflasyon düşüyor zamlar uçuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa