04 Eylül 2009 00:00

Karamanlis krizi ‘atlatmaya’ çalışıyor

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in erken seçime gitme kararı alması, Yunan basını tarafından ekonomik krizin gerektirdiği ağır kararları almaktan kaçış olarak değerlendirildi.

Paylaş

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in erken seçime gitme kararı alması, Yunan basını tarafından ekonomik krizin gerektirdiği ağır kararları almaktan kaçış olarak değerlendirildi.
Gazeteler, Karamanlis’in, yaptığı açıklamada erken seçime gidişe gerekçe olarak ekonomik krizi gösterdiğini, ancak 5 yıldır iktidarda olan Yeni Demokrasi Partisi (YDP) hükümetinin niçin gerekli kararları bugüne kadar almadığını açıklamadığını yazdı. Yunan basını, Karamanlis’in erken seçim kararının YDP’nin iktidarı kaybetmesine yol açacağı değerlendirmesinde de bulundu.
BELİRSİZLİK HAKİM
Atina’da yayımlanan Katimerini gazetesi, “Ekonomik krizin ortasında seçim” başlıklı haberinde, artık resmen seçim dönemine girildiğini, ancak siyasette belirsizliğin hakim olduğunu yazdı. Yunanistan halkının seçimlerde yeni bir hükümet seçeceğini, ancak o güne kadar Karamanlis’in, niçin bugüne kadar ekonomik krizle başa çıkmak için gerekli kararları almadığını açıklaması gerektiğini belirten Katimerini gazetesi, Karamanlis’in kapsamlı bir kabine değişikliği yaptığı 8 Ocak’tan bu yana erken seçimle “flört ettiğini”, ancak kamuoyu yoklamaları sonuçları ve skandallar nedeniyle kararını bugüne kadar ertelediğini savundu.
“Seçimle kaçıyorlar” başlığını kullanan To Vima gazetesi, Karamanlis’in 2007 yılında yapılan seçimlerden önce kullandığı argümanları tekrar kullanarak seçime gidileceğini açıkladığını yazdı. To Vima, Karamanlis hükümetinin “iflas ve çöküşünden önce kaçtığını ama 4 Ekim seçimleriyle sağın artık geçmişe gömüleceğini” ileri sürdü.
YDP’nin pek çok üyesinin PASOK’un partilerinin 6 puan önünde olması nedeniyle erken seçim kararıyla “buz kestiğini ve siyasi intihardan bahsettiğini” kaydeden Ta Nea gazetesi ise Karamanlis’in kararının, 300 üyeli parlamentoda 151 sandalyeye sahip olması nedeniyle, zayıf iktidarının sonbaharda yaşanması beklenen ekonomik sarsıntıya dayanamayacağını bilmesinden kaynaklandığı değerlendirmesini yaptı.
PASOK MEMNUN
Karamanlis’in erken genel seçim talebinin ardından açıklama yapan ana muhalefet PASOK’un lideri Yorgo Papandreu, “Halkın konuşacağı zaman geldi” dedi. Papandreu şunları söyledi: “Hükümet, kendi oluşturduğu çıkmazların ağırlığı altında çöktü. Halkın, yeni bir başlangıcın ve yeni bir dönemin zamanı geldi.”
Erken seçimlere gidilmesine karşı olan aşırı sağ partilerden LAOS, “Karamanlis güçsüz. Zor bir dönemde firar etmeyi seçti” değerlendirmesinde bulundu.
Geçen hafta sonu yapılan anketlerde PASOK, iktidar partisi YDP’nin 6 puan önünde gidiyordu. Haziran ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise PASOK, YDP’nin 4 puan önünde birinci parti olmuştu.
Karamanlis liderliğindeki YDP, Mart 2004’te iktidara gelmesinin ardından, Eylül 2007’de yapılan genel seçimlerde ikinci defa hükümet kurmayı başarmıştı.


ERKEN SEÇİM 4 EKİM’DE
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, dün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile bir araya geldikten sonra erken genel seçimlerin 4 Ekim'de yapılacağını açıkladı. Yunanistan'da genel seçim kampanyası resmen 7 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Yürürlükteki seçim yasası uyarınca, İçişleri ve Adalet bakanları ile hükümet sözcülüğünü de üstlenen devlet bakanının yerine siyaset dışından geçici bakanlar atanacak.
Bu arada tüm kamu çalışanları ile yerel yönetim görevlilerinin seçimlere kadar izinleri iptal edilecek ve kamu sektöründe işe alımlar durdurulacak.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

CIA’nın sansür ısrarı sürüyor

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa