04 Eylül 2009 00:00

Bu kamplarda yaşamak zor

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Somali’de yaşanan çatışmalardan kaçan yüz binlerce mültecinin kaldığı kamplardaki yaşam koşullarını sert şekilde eleştirdi.

Paylaş

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Somali’de yaşanan çatışmalardan kaçan yüz binlerce mültecinin kaldığı kamplardaki yaşam koşullarını sert şekilde eleştirdi. Kuruluşun hazırladığı raporda, Kenya, Etiyopya ve Somali’deki kampların çok kalabalık olduğu ve iyi yönetilmediği belirtildi.
Oxfam, kamplardaki yaşam koşullarını “İnsan yaşamına uygun değil” diyerek tanımladı. Bu kampların en eski ve büyüklerinden olan Kenya’nın kuzeydoğusundaki Dadaab Kampı, 90 bin mülteci için oluşturulmuştu. Şimdi ise bu kampta 300 bin kişinin yaşadığı belirtiliyor. Ayrıca kampa her ay sekiz bin kişi daha ulaşıyor. Oxfam, Kenya hükümetine acilen kampın genişletilmesi için arazi ayrılması çağrısında bulundu.
Oxfam’dan Paul Smith Lomas BBC’ye yaptığı açıklamada, “İnsanları yaymak için ek araziye, mekana ihtiyacımız var. Bu arazi de yakında verilmeli. Aylardır güvence alıyoruz. Şimdi harekete geçilmesine ihtiyacımız var.” dedi.
Kenya’nın mültecilerden sorumlu yetkilisi Peter Kusimba ise işlerin yavaş ilerlediğini kabul etti, ancak kamptaki kalabalığı dağıtmak için arazinin ayrılmakta olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler geçtiğimiz aylarda kamptakilerin bir bölümünün başka bölgelerdeki kamplara nakli için çalışmalara başlamıştı.
Somali’de çatışmalar sürerken, ülkeyi terk edemeyen pek çok kişi de iç mülteci durumuna düşüyor. Başkent Mogadişu’nun yakınlarındaki Afgooye’de evlerini terk etmek zorunda kalan 500 bin kişi yaşam savaşı veriyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Doksan dokuz hikayem var, bir hikaye de sen açma

SONRAKİ HABER

Aldatıcı reklama rekor ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...