04 Eylül 2009 00:00

‘Öğrenciye ‘okuma’ diyorlar’

Yeni bir eğitim yılı başlamak üzere. Sınava giren yaklaşık 1.5 milyon öğrenciden şanslı olanları üniversiteye yerleşebildi. Fakat öğrencilerin sorunları üniversiteyi kazanmakla da bitmiyor.

Paylaş

Yeni bir eğitim yılı başlamak üzere. Sınava giren yaklaşık 1.5 milyon öğrenciden şanslı olanları üniversiteye yerleşebildi. Fakat öğrencilerin sorunları üniversiteyi kazanmakla da bitmiyor. Bin bir zorlukla ÖSS sınavını geçebilen öğrenciler, geldikleri üniversitelerde har(a)ç parasından barınma ve ulaşım sorununa kadar birçok sorunla karşı karşıya.
Bu sorunların üst düzeyde yaşandığı üniversitelerden biri de Kocaeli Üniversitesi. Kocaeli Üniversitesi yaklaşık 60 binlik mevcudu ile ülkenin en kalabalık üniversitelerinin başında geliyor. Biz de Kocaeli Üniversitesi’ni yeni kazanan ve ülkenin birçok yerinden gelen öğrencilere, üniversite hakkındaki görüşlerini ve karşılaştıkları sorunları sorduk.
‘HARÇ ZAMLARI ÇOK FAZLA OLDU’
İlk olarak konuştuğumuz Sumeynur Çınar, Trabzon’dan geliyor. Önümüzdeki sene İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyacak olan Çınar, üniversiteyi beğenmiş, fakat üniversitenin şehrin çok dışında olduğunu belirterek, şakayla karışık; “Bizim köy gibi dağın tepesinde” diyor. Devlet yurdunu düşünmediğini ve özel yurda yerleşeceğini belirten Çınar, yaz aylarında konuşulan yüzde 500’lük harç zamlarının çok fazla olduğunu, okumanın parası olmayanlar için çok zor olacağını belirterek, “Şimdi yapılan zam da fazla ama yapacak bir şey yok. Okumak isteyen mecburen ödemek zorunda” diyor.
KİMSE ÇOCUĞUNU OKUTAMAZ
Oğlu Teknik Eğitim Fakültesi’ni kazanan öğrenci babası Ahmet Yücel, beklentisini; “Oğlumun üniversiteyi bitirebilmesi” şeklinde ifade ediyor. Yücel, yapılan harç zamları için “Yüzde 500 zam yapılırsa kimse çocuğunu okutamaz ki. Benim çocuğumun harcı zaten 1 milyar. Bir de zam geldiğini düşün. 6 milyar harç; ben çocuğumu özel okula gönderirim. Niye uğraşsın benim oğlum, sınava girmesine gerek yok ki” diye konuştu.
DİLEĞİMİZ HARÇLARA ZAM YAPILMAMASI
Bir başka öğrenci velisi olan Nadile Yatağan’ın oğlu, İnşaat Mühendisliği bölümünü kazanmış. İlk karşılaştıkları sorun olarak yolu gösteren Nadile Yatağan, okulun merkeze çok uzak olduğunu belirtiyor. Harç zamları için “Daha düşük olabilirdi” diyen Yatağan, bir diğer seçeneği ise hiç zam yapılmaması olarak sunuyor. Bu sefer parayı ödeyebildiklerini ama özellikle ikinci öğretimler için paranın fazla olduğunu vurgulayan Yatağan, dileklerinin ise önümüzdeki senelerde zam yapılmaması olduğunu belirtiyor.
Murat Kaya, İstanbul’dan geliyor. Bir sene hazırlık okuduktan sonra işletme okuyacak olan Kaya’nın şikayeti kayıtlar sırasında banka ile yaşadığı sorun. Kendisinden hem kayıt hem sınav parası istendiğini belirten Kaya, sınav parasını yatırmayınca merkeze geri gönderildiğini ve buna sinir olduğunu belirtiyor. Son olarak harç zamları için görüşlerini belirten Kaya, “Devlet üniversitelerinde okuyan gençlerin çoğu dar gelirli. Yapılan zamlar adeta öğrencilere ‘okuma’ demek. Birçok öğrenci parasızlık yüzünden okula kayıt yaptıramıyor. Bütün bunlar düşünüldüğünde zamların düşürülmesi iyi” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
Asena Akarsu
ÖNCEKİ HABER

Yenice’den barış çağrısı

SONRAKİ HABER

Başbakan protestosu davasında delil yok, ceza çok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...