05 Eylül 2009 00:00

ABAKÜS

Amerika’da CNet tarafından ortaya çıkarılan 55 sayfalık yeni bir tasarı ortalığı bayağı karıştırdı. Tasarıya göre İnternet güvenliği ile ilgili ‘acil’ durumlarda özel sektör ağlarının kontrolü Amerikan başkanına verilecek.

Paylaş

Amerika’da CNet tarafından ortaya çıkarılan 55 sayfalık yeni bir tasarı ortalığı bayağı karıştırdı. Tasarıya göre İnternet güvenliği ile ilgili ‘acil’ durumlarda özel sektör ağlarının kontrolü Amerikan başkanına verilecek. Yani bu tasarı eğer yasalaşırsa Amerikan başkanları ‘acil’ durumlarda Internet’i kapatabilecek.
Bu yasa sadece İnternet’in önemli bir parçası olan Verizon, Verisign, Nortel ve Internet Security Alliance gibi şirketleri değil tüm kullanıcıları etkileyecek gibi görünüyor. Ulusal güvenliğe, alt yapıya ve enerji dağıtım şebekesine yönelik İnternet üzerinden düzenlenebilecek saldırılar nedeni ile böyle bir yasanın çıkarılmaya çalışıldığı düşünülüyor. Uzun yıllardır süren ‘Net Neutrality’ tartışmaları (İnternet’in tarafsız bir alan olması gerekliliği üzerine tartışmalar) ise bu yasa önergesi ile birlikte farklılaşmaya başladı. İnternet üzerindeki Amerikan hakimiyeti önümüzdeki süreçte çok daha fazla tartışılacak gibi görünüyor.


MS’den evrime de patent
Microsoft tarafından yapılan yeni bir patent başvurusu uzun süre tartışılacak. Oldukça uzun süredir kullanılan türlerin akrabalıklarını belirlemeye yönelik neredeyse standartlaşmış teknikler bu başvuru ile patentlenmek isteniyor. Science dergisinin ağustos sayısında ortaya çıkardığı patentin Microsoft’un genetik alanda kullanılan yazılımlara artan ilgisinin bir belirtisi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu patent, eğer her hangi bir şekilde önüne geçilmezse genetik alanında yazılmış pek çok programın hayatını sona erdirebilir.
Yale Üniversitesi’nden Filogenetikçi Willaim Piel’e göre sorun, patentin yazımında kullanılan dilin fazlasıyla genel olması ve dolayısıyla hemen hemen her şeyi kapsaması. Piel’e göre patentin kapsadığı bazı basit tekniklerin kökeni Charles Darwin’in zamanına kadar uzanıyor ve bugün yüzlerce yazılımda kullanılıyor. Piel’in bu patent hakkındaki son sözleri de oldukça düşündürücü: “Microsoft bunun patenti için başvurmuşken isterse çarpım tablolarının patenti için de başvursun.”


Kar Leoparı buzul çağında kalmış
MacOS X’in yeni sürümü Kar Leoparı’nın kendi antivirüs yazılımı ile gelmesi kullanıcıları oldukça şaşırtmıştı. Ne de olsa ‘Mac de virüs yoktu’, ‘Antivirüse ne gerek vardı’ diyen kullanıcıların güvendikleir dağlara kar yağmış ve iddiaları MacOS X tarafından fiilen yalanlanmıştı. Şimdi bu antivirüsle ilgili ortaya çıkan bir bilgi Mac kullanıcılarını bir kez daha kara kara düşündürecek gibi duruyor. İddiaya göre Apple’ın Kar Leoparına eklediği antivirüs sadece iki truva atını tanıyabiliyor. İşin daha da vahim yanı bu truva atlarının oldukça eski oması. Kar Leoparı’nın anti virüsünün tanımayı başarabildiği virüslerden RSPlug.a 2007’nin Ekim ayında keşfedilmiş.
Her ne kadar Apple’ın veritabanlarını güncelleyerek antivirüsü işe yarar hale getirme olanağı olsa da kullanıcılar bayat antivirüs kazığını kolay kolay unutur mu orası meçhul.
Öte yandan Kar Leoparı hakkında grafikerleri üzecek önemli bir gelişme yaşandı.Kar Leoparına geçiş yapan ciddi sayıda Adobe CS3 kullanıcısı, Adobe CS3’ü kullanırken fontları değiştirdiğinde çökmelerle karşılaşıyor. Snow Leopard, CS3’ten çok sonra çıktığı için ortada yapılmış uyumluluk testleri yok. Adobe da ağırlığını CS4’e ve gelecek sürümlere veriyor. Yani Adobe CS3 kullanıcıları Snow Leopard’a geçerlerse, sorunlarla kendi başlarına ilgilenmeleri gerekecek.


Live Messenger’a zorunlu güncelleme
Microsft, Live Messenger’ın zorunlu olarak güncelleneceğini açıkladı. Zorunlu güncellemenin sebebi ise Live Messenger’da yer alan bir açık. Açığın ana sebebi Active Template Library’de yer alan basit bir programlama hatası. Microsoft Live Messenger’ın 8.1 ve 8.5 sürümleri için birer yama yayınladı. Microsoft hem açığı önemli bulduğundan hem de kullanıcıların Live Messengerlarını güncellemesini istediğinden, açığın kapatılmadığı messengerların MSN ağına giremeyeceğini açıkladı.
GÖKHAN BAYRAM
ÖNCEKİ HABER

Mutlak galibiyet hedefiyle…

SONRAKİ HABER

ABD için karmakarışık Japonya heyelanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...