05 Eylül 2009 00:00

Güzel’e teklif: Kürtçe dersi verelim!

DTP Milletvekili Aysel Tuğluk’un “Süreç tıkanırsa Kürtler ayrılığı tartışabilir” başlıklı değerlendirmelerini beğenmeyen Hasan Celal Güzel, Tuğluk’a Kürtçe seslenmek isterken hangi dilde yazıldığı belli olmayan...

Paylaş

DTP Milletvekili Aysel Tuğluk’un “Süreç tıkanırsa Kürtler ayrılığı tartışabilir” başlıklı değerlendirmelerini beğenmeyen Hasan Celal Güzel, Tuğluk’a Kürtçe seslenmek isterken hangi dilde yazıldığı belli olmayan, “Keççi vara, akli ha Topke” başlığını kullandı. Dilin yanlış kullanılmasına tepki gösteren Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, Güzel’i ‘cahillikle’ eleştirerek, Türkçe bir atasözü olan “Kuyunun dibindeki kurbağa dünyanın genişliğinin kuyunun ağzının açıklığı kadar olduğunu düşünür”le karşılık verdi.
Milliyetçi görüşleri ile bilinen ve bazı yazılarında Kürtçe diye bir dil olmadığını savunan Hasan Cemal Güzel’in dün Radikal gazetesindeki köşe yazısında “Keççi vara, akli ha Topke” başlığını kullanması oldukça dikkat çekti. Yazısında yine Kürtlere, DTP ve PKK’ye ağır hakaretlerde bulunan Güzel’in kullanmaya çalıştığı Kürtçe ise tam anlamıyla bir dil katliamı. Başlıkta “Kız gel aklını başına topla” şeklinde DTP Milletvekili Aysel Tuğluk’a seslenen ve Tuğluk’un bir değerlendirmesinde “Süreç tıkanırsa Kürtler ayrılığı tartışabilir” şeklindeki sözlerini eleştiren Güzel’in dil kıyımı, daha önce de benzer şekilde Kürtçeyi yanlış kullanan kesimleri hatırlattı.
KÜRT ENSTİTÜSܒNDEN ‘CAHİLLİK’ ELEŞTİRİSİ
Güzel ve benzeri pek çok milliyetçi kesimlerin Ortadoğu’nun 4. en gelişkin dili olan Kürtçeyi tanımamalarından kaynaklı olarak cahilce başlıklar attıklarını belirten Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, bu tür insanları ciddiye almadıklarını söyledi.
Güzel’e ünlü bir Türkçe atasözü ile karşılık veren Tan, “Kuyunun dibindeki kurbağa, dünyanın genişliğinin kuyunun ağzının açıklığı kadar olduğunu düşünür” dedi. Güzel’in, daha önceki yazılarında Kürtçenin yetersiz bir dil olduğunu, hatta bir dil olmadığını belirttiğini aktaran Tan, “Kendince ‘Aklını başına topla’yı, Kürtçe olarak halk arasında en çok asimile edilmiş haliyle vermeye çalışmış. Kürtçenin gelişmişliğinin ölçüsü bu cahil adamların bilgi düzeyi değil” dedi. Tan son olarak, Radikal gazetesine ve Güzel’e, Kürtçe konusunda kendini geliştirmek için ders vermeyi teklif etti.
(MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Haber-Sen davayı kazandı

SONRAKİ HABER

Bu dostluk gelenekselleşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...