05 Eylül 2009 00:00

Al ‘katili’ ver petrolü

İskoçya’nın Lockerbie kasabasında 1988 yılında Pan Amerikan uçağının bombalanması ile yargılanan ve İskoçya’da hapiste olan, “Lockerbie Bombacısı” olarak bilinen Abdülbaset Ali Muhammed El Megrani’nin 24 Ağustos’ta serbest bırakılması...

Paylaş

İskoçya’nın Lockerbie kasabasında 1988 yılında Pan Amerikan uçağının bombalanması ile yargılanan ve İskoçya’da hapiste olan, “Lockerbie Bombacısı” olarak bilinen Abdülbaset Ali Muhammed El Megrani’nin 24 Ağustos’ta serbest bırakılması, İngiltere’de tartışmalara neden oldu. Ömür boyu cezalı olan El Megrani’nin, başta petrol olmak üzere birçok anlaşma kapsamında serbest bırakıldığı belirtildi.
İskoç hükümeti tarafından Libya’ya iade edilen El Megrani’nin serbest bırakılmasında, başta Başbakan Gordon Brown olmak üzere birçok İngiliz bakanın da doğrudan pazarlığın içinde olduğu tahmin ediliyor.
Libya ile İngiltere ilişkilerinde ciddi gelişmelerin olduğu 2004 yılından itibaren yapılan birçok anlaşma hayata geçirilirken, eski Başbakan Tony Blair, 2004 ve 2007 yıllarında Libya’ya yaptığı ziyaretlerde, BP petrol şirketinin Libya’nın batısı ve sahillerindeki planlarından bahsetmişti. Bir süre öncesine kadar tıkanan anlaşmalar tekrar rayına girmeye başladı ve El Megrani’nin serbest kalması da gelişmeleri izledi.
Blair’ın Libya’yı ikinci ziyaretinden sonra, 26 Temmuz 2007 tarihinde İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw, İskoçya Adalet Bakanı Kenny MacAskill’e gönderdiği mektupta, El Megrani’nin, Libya ile yapılacak mahkum transfer anlaşmasına dahil edilmemesini istedi. 19 Aralık 2007 tarihli mektupta ise El Megrani’nin transfer anlaşması içinde yer almasını istedi. Bunun, İngiltere’nin önemli çıkarlarından dolayı yapılması gerektiğini belirtiyordu. Libyalı hükümet yetkililerinin de Brown’a, “El Megrani’nin hapiste ölmesini istemiyoruz” dediği ve Brown’ın da buna olumlu yanıt verdiği belirtiliyor.
Bütün gelişmelerin petrol anlaşmasıyla bağlantılı olduğu görülüyor.
İngiltere’de bazı gazeteler ve muhalefet partileri, Brown’dan, bir katilin petrol anlaşması doğrultusunda salıverilmesinin cevaplandırılmasını istedi. Bunun üzerine bir açıklama yapmak zorunda kalan Brown, El Megrani’nin gönderilmesinin, Libya ile yapılmış herhangi bir anlaşma ile ilgisi olmadığını iddia etti.
Daha önce de El Megrani’nin gönderilmesine ilişkin Brown, salıverilmesinin doğru olduğunu, ancak Libya tarafından bir kahraman gibi karşılanmasının yanlış olduğunu söylüyordu. (Londra/EVRENSEL)
Arif Bektaş
ÖNCEKİ HABER

CIA elemanı doktorlardan Nazi uygulamaları

SONRAKİ HABER

Gates: Öldürmeye değer

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...