05 Eylül 2009 00:00

Chavez ‘şer ekseninde’ dolaşıyor

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, resmi ziyaretlerde bulunmak amacıyla 6 ülkeyi kapsayan tur kapsamında Libya’dan sonra Suriye’ye gitti.

Paylaş

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, resmi ziyaretlerde bulunmak amacıyla 6 ülkeyi kapsayan tur kapsamında Libya’dan sonra Suriye’ye gitti.
Chavez, Şam ziyaretinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüştü. Halk Sarayı’nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından Chavez ve Esad ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Esad, Chavez’in Suriye’ye yaptığı ikinci ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyaretin zamanlama ve ele alınan konular bakımından büyük önem taşıdığını söyledi.
İsraillilerin barış konusunda istekli olmadığını kaydeden Esad, “İsraillilerin çıkışları bu sözümü destekliyor. İsrailliler genel olarak barış konusunda kararlı değiller. Çünkü İsrailliler tüm toprakların iadesini istemiyor. İsrail hali hazırda barışa hazır değil” ifadelerini kullandı. Chavez ise, ülkesi ile Arap dünyası arasındaki ilişkilerin çok iyi bir seviyede olduğunu söyledi. Chavez, İsrail’i barış düşmanı bir ülke olarak nitelendirerek, “Biz İsrail’den Golan’ı Suriye’ye iade etmesini istiyoruz. Ayrıca İsrail’in Filistin halkına uyguladığı zalimce ablukayı kaldırmasını istiyoruz” dedi.
ABD Başkanı Obama’dan da İsrail’e verdikleri siyasi ve ekonomik desteği kesmesini isteyen Chavez, “Obama İsrail’e verdiği siyasi ve askeri desteği çeksin. Daha önce çok iyi konuşmuştu. Ancak bu konuda bir çalışma olmadı. Biz Obama’dan eylemde de söylemde de bir olmasını bekliyoruz. Öte yandan ABD, Kolombiya’da 7 askeri üs kurmak istiyor. Kolombiya’yı ikinci bir İsrail yapmak istiyor. Ancak biz, böyle bir bozgunculuğu istemiyoruz”diye konuştu.
DÜNYA GENELİNDE CHAVEZ GÖSTERİLERİ
Bu arada dünyanın 50’den fazla ülkesinde Chavez karşıtı ve yanlısı gösteriler yapılacağı bildirildi. Chavez’e destek gösterileri, ‘No mas Chavez’ (Yeter Chavez!) adlı grubun dünyanın başlıca meydanlarında yapacağı protesto gösterileriyle aynı zamanda yapıldı. Chavez karşıtı gösterilerin çoğu Kolombiya ve Venezuelalı olan organizatörleri, Twitter ve Facebook İnternet sitelerinde yayınladıkları çağrılarda, ‘dünyanın Chavez’den bıktığını öne sürdü.
Chavez, pazar günü konuşurken, devrimin Chavez karşıtlarına bütün dünyada cevap verebilecek güçte olduğunu söylemiş ve “Devrimimiz ve dünyadaki dostlarımız, 500 şehirde milyonları toplamaya muktedir” demişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

SONRAKİ HABER

CIA elemanı doktorlardan Nazi uygulamaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...