05 Eylül 2009 00:00

Asker örtbas ediyordu

Bilge köyü katliamı sanıklarından yıllardır köyde yaşanan olaylara ilişkin bir itiraf geldi: ‘Asker olayları gizliyor!’ Geçtiğimiz günlerde Çorum’da görülmeye başlanan davada sanıklardan Mehmet Emin Çelebi...

Paylaş

Bilge köyü katliamı sanıklarından yıllardır köyde yaşanan olaylara ilişkin bir itiraf geldi: ‘Asker olayları gizliyor!’ Geçtiğimiz günlerde Çorum’da görülmeye başlanan davada sanıklardan Mehmet Emin Çelebi, “Olayların sorumlusu petrol kaçakçılığı ve koruculuk sistemi” dedi.
İki gün önce görülmeye başlanan ve güvenlik gerekçesiyle Çorum’da görülen duruşmanın ayrıntılarına avukatlar aracılığıyla ulaşıldı. Yargılama, ‘18 yaşından küçük olan sanık’ gerekçesiyle basına kapatılmıştı. Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde yaşanan, 7’si çocuk 44 kişinin yaşamını yitirdiği katliam, devletin silahları ve kurşunlarıyla işlenmişti. Duruşmada dinlenen sanıkların 3’ü, cinayeti ‘namus’ için işlediğini ileri sürdü. Çorum Barosu’na bağlı avukat Eşref Kaya’nın verdiği bilgilere göre, sanık Mehmet Emin Çelebi çarpıcı iddialarda bulundu.
‘AZINLIĞA SİLAHLANMAK DÜŞER’
“Kadın kaçırma, adam öldürme gibi dosyaları askeriye örtbas ediyordu” diyen Çelebi, askerin, köyde 1990’lı yıllardan beri yaşanan olayların üzerini örttüğünü dile getirdi. Köyün mafyayı andırdığını anlatan Çelebi, petrol kaçakçılığı, cinayet, kaçırma gibi olayların giderek arttığını vurguladı.
Çelebi, “1994 yılında adam öldürdüler. 1995 yılında kadın kaçırdılar. Bunlarla ilgili dosyalar, askeriye tarafından hep örtbas edildi” diye konuştu. Çoğunluğun ‘mafyacılık’ yaptığını belirten Çelebi, “Çoğunluk olmayanlara da silahlanmak düşer” dedi. Duruşmada, Ali Çelebi ile Mehmet Ali Çelebi tahliye edildi.


KATLİAM SİLAHLARI DEVLETİN
İddianamede, saldırıda 5’i Kalaşnikof 6 uzun namlulu silah kullanıldığı, 105 adet merminin ise saldırganların korucu olması nedeniyle devlete ait silahlardan atıldığı belirtiliyor. Olayın ardından köyde inceleme yapan milletvekili, kitle örgütü ve akademisyenlerin hazırladığı raporda, katliamda koruculuk sisteminin payına dikkat çekilmişti. Rapor şöyleydi: “Olayın töreyle ilgisi yoktur. Sistemden kaynaklanan bazı sorunlar birbirini tetiklemiştir. Bu olayda erkek failler korucu olup hepsinin silahı vardır.” İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi’nin raporunda ise katliamda korucuların yer aldığı ve Şeyhan Karakolu’nun ihmali olduğu vurgulanmıştı.


3. KORUCU TiMi
Soruşturma dosyasında yer alan, ama iddianameye girmeyen üç sayfa, katliamı adeta özetliyor. Bilge köyündeki korucuların resmi statüleri anlatılıyor. Buna göre korucular; 1. 2. ve 3. tim diye ayrılıyor. En son oluşturulan 3’üncü timin komutanlığını Ömer Çelebi yapıyor. Bu timde, sanıklar Süleyman, “Şıh Hamo” olarak bilinen Mehmet, Mehmet Sait, Abdülhakim, Ali, Ahmet ve Mustafa Çelebi yer alıyor. Bu liste ilk bakışta basit bir liste olarak görünse de, cinayetteki roller incelendiğinde olay çözülüyor. Çünkü katliamı gerçekleştirdiği iddia edilen 13 sanığın 8’i bu timde yer alıyor. Diğer 5 sanık da listedekilerin çocukları. İşin ilginç yanı, 3’üncü timden ve birinci derecedeki yakınlarından kimsenin saldırıda ölmemiş olması.(ÇORUM)
ÖNCEKİ HABER

Taş atmanın bedeli kaç yıl

SONRAKİ HABER

Başbakanın dava açtığı çocuğa avukat ordusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...