05 Eylül 2009 00:00

İlk soygun katkı payı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne her yıl olduğu gibi yine Türkiye’nin dört bir yanından üniversiteyi kazanan gençler, kayıtlarını yapabilmek için aileleriyle birlikte Çanakkale’ye geldiler.

Paylaş

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne her yıl olduğu gibi yine Türkiye’nin dört bir yanından üniversiteyi kazanan gençler, kayıtlarını yapabilmek için aileleriyle birlikte Çanakkale’ye geldiler. Gençlerin bazıları üniversiteyi kazandıkları için sevinçli , bazıları da yol yorgunluğundan burada ki koşuşturmaların vermiş olduğu yorgunluktan ötürü başka bir sevinç içerisindeydi.
Bu arada üniversiteli öğrencilerde Çanakkale’deki yurtların tanıtımlarını yaparak para kazanmaya çalışıyorlar. Kayıt sürecindeki görüntüler böyle iken birde ortalıkta görülmeyen fakat bu ortamdaki insanların cebinden çıkan bir 120 liralık gereksiz ödeme var. Bu 120 lira üstelik YÖK’ün öngörmediği bir para. Bankada harç parası yatırılırken öğrencilere; bu para katkı payı, kırtasiye giderleri, üniversitenin vakfı olan ESBAV’dan burs alabilmek için (kaldı ki ESBAV’dan iki yıldır burs alabilecek ama çeşitli sebeplerden alamayan arkadaşlar var Çanakkale’de ..) vs. işlemleri gerçekleştirebilmek için bir de üniversitede hayat sigortanız (!) için alınan para diye bir açıklama da yapmıyorlar. Bunu biz ulaşabildiğimiz öğrencilere kuyruktaki insanlara söyleyerek ,daha önceki yıllardan yatıran öğrenciler olarak hem bir yararını görmediğimiz hem de böyle bir para almaya hiçbir somut gerekçenin olmadığını bildiğimiz için, kayıt sürecince insanlara söyledik.
Kayıt kuyruğundaki insanlarla konuştuktan sonra üniversitedeki bankaya gidip 120 lirayı tekrar alanlar oldu. Parayı geri almada banka herhangi bir sorun yaratmadı. Bu noktada üniversite ile bankanın anlaşmalı olduğunu apaçık görüyoruz. Çünkü aileleriyle harç parası yatırmaya giden öğrencilere, daha doğrusu bu 120 lirayı neden yatırıyoruz diyen öğrencilere kaydınızda sorun çıkmasın demeleri üzerine tekrar insanlar sormak istemiyorlar. O an insanlar 120 lirayı nasıl kazandıklarını unutup sırf çocuğunun sevinmesi üzerine sesini çıkarmıyor. Bankanın da böyle açıklamalarda bulunmamasının göstergesi kazancının olmasıdır.
Bizler elimizden geldiği kadar bu parayı yatırmamalarını söylememiz üzerine bir çok korku gibi bu kayıt korkusu da kimi ailelere anlatmamızda güçlük çıkardı. Ama bazı insanlar da bu parayı yatırmadılar.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi her yıl olduğu gibi bu yıl da ilk soygununu gerçekleştirdi. Fakat harç zammı gibi katkı payına da zam yaptı.
İbrahim Polat (Çanakkale)
ÖNCEKİ HABER

Karıncalar ve cırcır böcekleri

SONRAKİ HABER

Endüstriyel futbol ve Livorno-Adanademirspor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...