06 Eylül 2009 00:00

Keneden 8 ayda 61 kişi öldü

Geçtiğimiz dönemlerde gündemden düşmeyen kene vakalarına bağlı ölümler sürüyor. Son bir haftada 6 kişi kene ısırmasıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’ndan dolayı hayatını kaybetti.

Paylaş

Geçtiğimiz dönemlerde gündemden düşmeyen kene vakalarına bağlı ölümler sürüyor. Son bir haftada 6 kişi kene ısırmasıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’ndan dolayı hayatını kaybetti. Böylece bu yılın ilk sekiz ayında 61 kişi keneye bağlı hastalıklar yüzünden vefat etti. Keneden dolayı geçen yıl da 63 kişi ölmüştü.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1 Ocak- 31 Ağustos 2009 tarihleri arasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı tanısı konan toplam 1274 vaka tespit edildi. Bunların 61’i ölümle sonuçlandı. 2008 yılının aynı döneminde 1.298 vaka görülürken bunların 59’u hayatını kaybetmişti.
Türkiye’nin 1.200 köyünde yoğunlukla görülen zehirli kenelerle mücadele tüm hızıyla sürüyor. Vatandaşa yönelik eğitim çalışmaları ise sağlık personeli tarafından yürütülüyor. Kene kovucu ilaçlar köylülere dağıtılırken sağlık görevlilerinin en çok yakındıkları nokta, vatandaşların gerekli hassasiyeti göstermemesi. Kene kontrolünün büyük önem taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, kenenin vücuttan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa virüsü bulaştırma olasılığının aynı oranda azaldığını belirtti.
KIRIM KONGO’NUN FATURASI 1 MİLYON 800 BİN TL
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2009 yılında Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol gereği KKKA hastalığının görülme riski bulunan 15 il müdürlüğüne toplam 1 milyon 800 bin TL gönderildiğini bildirdi. Bakan Eker, toplam 48 ilde 785 veteriner hekim ve sağlık personeline KKKA hastalığıyla ilgili eğitim verildiğini kaydetti.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker DTP Van Milletvekili Kurtulan’ın keneyle mücadele ve Kırım Kongo hastalığına ilişkin soru önergesini yanıtladı. KKKA hastalığını önlemede asıl amacın insan-kene temasını kesmek olduğunu kaydeden Eker, bu amaçla ilaçla mücadelenin yanı sıra yetiştiricilerin bilgilendirilmesi amacıyla, il ve ilçe müdürlüklerinde görevli veteriner, sağlık il müdürlüğü, çevre ve orman il müdürlüğü personeli başta olmak üzere TSK’ya bağlı görev yapan veteriner hekim subaylar, Tabipler odası, Veteriner Hekimler Odası, avcı dernekleri ile tıp ve veteriner fakülteleri personelinin de eğitime tabi tutulduğunu söyledi.
Bakan Eker 2009 yılında Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol gereği KKKA hastalığının görülme riskinin bulunduğu ve vakaların yüzde 85-90 oranında görüldüğü 15 il müdürlüğüne toplam 1 milyon 800 bin TL ödenek gönderildiğini de kaydetti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Düşünen Adam’ın geleceği meçhul

SONRAKİ HABER

Diş tedavilerinde özele sevk yapılmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...