07 Eylül 2009 00:00

Geriye Dönüşü Olmayan Yolculuk

Nazım Hikmet’in Geriye Dönüşü Olmayan Yolculuk adlı şiir kitabı göçü ve sonuçlarını ele alan bir sanatsal projeye ilham kaynağı oldu.

Paylaş

Nazım Hikmet’in Geriye Dönüşü Olmayan Yolculuk adlı şiir kitabı göçü ve sonuçlarını ele alan bir sanatsal projeye ilham kaynağı oldu. Akbank Kültür ve Sanat Merkezinde yer alan projede Türk göçünün çağdaş sanattaki yansımaları keşfediliyor. Projenin Küratörleri Peter Cross ve Alice Sharp. Koordinatörlüğünü Denizhan Özer yapıyor. Sanatçıları ise: Kiran Kaur Brar, Adam Chodzko, Melanie Manchot, Mike Nelson, Olaf Nicolai, Zineb Sedira
Proje üç kentte; İstanbul, Londra ve Berlin’de gerçekleşiyor ve buralarda düzenlenecek konferansları kapsıyor. Her kentin kendine has kimliği, tarihi ve göç olgusuyla kurduğu özgün ilişkiler, birbirinden farklı fakat iç içe geçmiş üç sergiyle buluşuyor.
Almanya, Britanya ve Türkiye’den sanatçılar, son 50 yılda göçle bağlantılı temaları ortaya koyuyor. Bir kez planlandığı ve gerçekleştirildiği anda göç, Almanya’nın misafir işçi programları gibi, dünya ölçeğinde sürekli hareket halindeki milyonlarca insanı kapsayan küresel bir olgu haline geldi. Göç, siyasi düşünceyi ve toplumsal hissiyatı şekillendiren, ulusçuluk fikrini ve kimliğe ilişkin öznel algıyı dönüştüren önemli bir soruna dönüştü. Geriye Dönüşü Olmayan Yolculuk projesinde yer alan 16 sanatçının çoğu, göçmen kökenli. Hepsi, ülkeler arası insan değişiminin ve arzunun bu çalkantılı ve parçalı alanında üretiyorlar.
Sergi 10 Eylül 31 Ekim arası. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Kabare Kıbrıs’a gidiyor

SONRAKİ HABER

Öyküleri olan kadınların albümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...