07 Eylül 2009 00:00

Aynı salonda 108 Ergenekoncu

JİTEM’ciler, emekli paşalar, gazeteciler, akademisyenler ve emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 108 Ergenekon sanığı, bugün ilk defa bir arada hakim karşısına çıkıyor.

Paylaş

JİTEM’ciler, emekli paşalar, gazeteciler, akademisyenler ve emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 108 Ergenekon sanığı, bugün ilk defa bir arada hakim karşısına çıkıyor. 2’nci ve 3’üncü Ergenekon davalarının birleştirilmesi kararıyla 2’nci davanın 56 sanığı ile 3’üncü davanın 52 sanığı aynı sandalyelerde oturacak. Bu duruşmanın bir özelliği ise JİTEM’cilerin çoğunun bir araya gelecek olması.
Ergenekon sanıkları, bugün saat 09.30’da Silivri Cezaevi’nde görülen duruşmalarda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin karşısına çıkıyor. 2’nci davanın 6 Ağustos’ta görülen 2’nci duruşmasında, iki davanın birleştirilmesi kararı alınmıştı. Bu duruşma, 2’nci davanın 3’üncü, 3’üncü davanın ise ilk duruşması olacak.
2. DAVADA KİM NEYLE SUÇLANIYOR?
2’nci davanın 1 ve 2 numaralı sanıkları, tutuklandıktan 2 buçuk ay sonra ‘sağlık sorunları’ gerekçesiyle tahliye edilen emekli Orgeneral Şener Eruygur ile tutuklandıktan 7 ay sonra tahliye edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon. Bu iki emekli paşa hakkındaki başlıca iddialar şöyle: “Silahlı örgüt kurmak veya yönetmek”, “hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek”, “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “hükümete karşı silahlı isyana tahrik”, “Meclis’i ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “tasarlayarak kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmek”, “kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etmek veya patlayıcı madde kullanmak...”
Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanmasından da sorumlu tutulan Eruygur ve Tolon hakkında 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapsin yanı sıra Eruygur için 142 ile 246 yıl, Tolon için ise 129 ile 219 yıl arasında hapis cezası isteniyor.
SALONDAKİ JİTEM’CİLER
Bugünkü duruşmada, Ergenekon sanıkları arasındaki JİTEM’cilerin çoğunluğu bir araya gelecek. 2’nci davadaki hastalık gerekçesiyle tahliye olan veya hastanede yatan, ancak duruşmalara gelmeleri kararı verilen JİTEM’cilerle 3’üncü davadakilerin tek eksiği, 1’inci duruşmanın sanıklarından JİTEM’in kurucusu Veli Küçük olacak. Ancak JİTEM’in bir diğer kurucusu Albay Arif Doğan da bugün salonda yerini alacak.
JİTEM komutanları emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur da, 2’nci davanın hatırı sayılır sanıkları arasında. JİTEM komutanları, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 39 ile 66 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanıyor. JİTEM’in kurucusu olduğunu daha önce itiraf eden Arif Doğan’ın ise 21 ila 50 yıl arası hapsi isteniyor.
3’üncü davada ise Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin ve Yarbay Mustafa Dönmez, 8 ila 91 yıl arası hapis istemiyle yargılanıyor. Tutuklu sanık emekli Albay Mustafa Levent Göktaş hakkında da, “silahlı örgüt kurma veya yönetme”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme”, “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma” gibi suçlardan 34 ile 63 yıl arasında hapis cezası isteniyor.
REKTÖRLER ÇOĞUNLUKTA
3’üncü davada öne çıkan sanıklar arasında Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, 19 Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay, Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Genelkurmay eski Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Erol Manisalı bulunuyor. Bu sanıkların çoğu, 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Kürt sorununda asıl muhatap bellidir

SONRAKİ HABER

Tokat’ta açılım tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...