07 Eylül 2009 00:00

Demirtaş: Kürt sorununda asıl muhatap bellidir

İizmir Barış Meclisi, 1-6 Eylül Barış Haftası sebebiyle Tepekule Kongre Merkezi binasında ‘Barış İçin Diyalog’ konulu bir panel düzenledi.

Paylaş

İizmir Barış Meclisi, 1-6 Eylül Barış Haftası sebebiyle Tepekule Kongre Merkezi binasında ‘Barış İçin Diyalog’ konulu bir panel düzenledi. ‘Çözüme Ne Kadar Yakınız?’ başlığıyla yapılan ilk toplantıya; DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Öğretim Üyesi Nilgün Toker, Prof. Dr. Melek Göregenli, Milliyet Gazetesi Yazarı Derya Sazak ve Prof. Dr. Suavi Aydın konuşmacı olarak katıldı.
BARIŞTAN YANA ALINAN TAVIR OLUMLU
Panelde ilk sözü, Gazeteci Derya Sazak aldı. Sazak, Kürt sorununda barıştan yana alınan tavrı çok olumlu bulduğunu belirterek, “Gelinen aşamanın, bir tehdit değil bir fırsat olduğunu her fırsatta anlatmak lazım. Tereddütleri ve kaygıları gidermek gerekiyor. 25 yıldır savaş altında yaşamanın ağır maliyetleri var. İnsan kayıpları bunun en acı yanı, ancak bunun bir de ekonomik boyutunu düşünmek ve insanlara bunu anlatmak gerekiyor” şeklinde konuştu.
‘ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ’
DTP Milletvekili Demirtaş ise partilerine gelen en büyük eleştirinin ‘Öcalan ve PKK’yi muhatap alın’ şeklindeki açıklamalara olduğunu hatırlatarak, “Birincisi, devlet bugüne kadar Kürtlerle ilgili konularda DTP’yi muhatap alıyorum tarzında bir açıklama yapmadı. İkincisi ise Kürt halkının en hassas olduğu nokta olan Öcalan ve PKK konusunu es geçerek, görmezden gelerek, bu sorunun çözülmeyeceğini biliyoruz. Biz bu halka seçilmeden önce ‘Sizin hassasiyetiniz bizim hassasiyetimiz olacak’ şeklinde bir söz verdik. Bu doğrultuda hareket ediyoruz. Ancak üstümüze düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduğumuzu da bir kez daha vurguluyoruz” diye konuştu. Demirtaş, Kürtlerin ‘şiddet yanlısı’ oldukları için PKK’ye sempati duydukları yönünde söylemler olduğunu belirterek, “PKK sadece silahlı bir örgüt değildir. Kürtler de PKK’nin; silah taşıdığı için değil aksine; çocuklarının daha fazla ölmesini istemedikleri, savaşın bir an önce bitmesini istedikleri için muhatap alınmasını istiyor. Ancak PKK’yi sadece silah taşıyan bir örgüt olarak lanse ederseniz, bu sorunu çözmez. PKK yüz bine yaklaşan kadrosuyla örgütlü bir siyasal harekettir. Bunu inkar edemezsiniz, bunu kabul etmek zorundasınız” şeklinde konuştu.
ŞİDDET MİADINI DOLDURMUŞTUR
Prof. Dr. Melek Göregenli ise Kürt hareketinin ortaya çıkma sürecine dikkat çekerek, “Dünyanın neresinde olursa olsun, baskı ve şiddetin olduğu yerde isyan da olmuştur. PKK hareketi de bu ortamda doğmuştur. Ancak gelinen aşamada artık silahların susması gerekmektedir. Şiddet miadını doldurmuştur” diye kaydetti.
IRKÇI TUTUM BÜYÜK TEHLİKE
Prof. Dr. Suavi Aydın da, Türkiye’de her türlü kavramın yanılgılı şekilde kullanıldığını ifade ederek, “Kürt sorunu bu kadar çok tartışılmaya başladığı andan itibaren birtakım insanlar, bunlara ben ‘Beyaz Türkler’ diyorum, çeşitli şeyler yapmaya başladılar. Mesela, şimdi daha bir ırkçı tutum gözlüyorum onlarda. Bu Türkiye için bir tehlike” dedi.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

12 Eylül’ün ‘gizlenen darbe’ raporu!Barış için meşaleli yürüyüş

SONRAKİ HABER

Aynı salonda 108 Ergenekoncu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...