07 Eylül 2009 00:00

Valiliğin sitesine büyü girdi!

Isparta Valiliği, “nazara karşı alınacak önlemleri’’ resmi internet sitesine koydu. İşte valiliğin önlem önersi: “Yedi eşikten gizlice parça alınır ve hasta olan çocuğa tütsü yapılır.

Paylaş

Isparta Valiliği, “nazara karşı alınacak önlemleri’’ resmi internet sitesine koydu. İşte valiliğin önlem önersi: “Yedi eşikten gizlice parça alınır ve hasta olan çocuğa tütsü yapılır. Nazarı dokunan kimselerin üzerinden bir düğmesi haberi olmadan alınır.”
Sitede ‘Nazar ile İlgili İnanışlar ve Alınacak Tedbirler’ bölümünde ise “Bakışlarında tesir olan kimselerin (özellikle mavi gözlü olanların) baktıkları canlı veya cansız nesnelerde olumsuz yönde gelişmeler olmakta ve buna karşı önceden tedbirler alınmaktadır. Bu tedbirler şöyle özetlenebilir’’ denildi:
“Ağaçlara nazar değmesin diye ölmüş kaplumbağanın kabuğu veya bir parçası ağaçlara bağlanır. Evlere bereket getirsin diye buğday başaklarından yapılmış kolyeler asılır. Evlerin giriş kapılarına at nalı, küçük yavru kaplumbağanın kabuğu asılır. Çörek otunun her tanesi ayrı ayrı okunur, bir bezin içine konup, nazar değmemesi istenen kişinin giysisine dikilir. Nazar değen kimseye kurşun dökülür, suyu içirilir. Yedi eşikten gizlice parça alınır ve hasta olan çocuğa tütsü yapılır. Nazarı dokunan kimselerin üzerinden bir düğmesi haberi olmadan alınır.’’
BELALI HAYVANLAR
Valiliğin sitesinde, hayvanlarla ilgili inanışlar şöyle:
*BAYKUŞ: Baykuşun öttüğü yere bela gelir, yahut o evden birisi hastalanır. Baykuş ötünce bir soğan “Al arzunu ver muradımı” denilerek, baykuşun öttüğü yöne doğru atılır.
*HOROZ: İkindi vaktinden şafak sökene kadar horoz ötmez. Eğer öterse, vakitsiz öttü diye kesilir, eti yenir.
*KAPLUMBAĞA: Kaplumbağa ters çevrilirse kurtulmak için Allah’tan yardım ister ve yağmur yağmasına neden olur.
*KARGA: Bir karga evin damına gelip öterse eve pek yakında mutsuz bir haber gelir. Karganın öttüğü evden birisi hastalanır ve ölür. Karga kara olduğundan kara günlere işaret sayılır.
*KEDİ: Kediyi öldürenin başına çok büyük belalar gelir. Kedi, kendi kendine yalanırsa o eve misafir gelir.
*KÖPEK: Uzun uzun köpek uluması bir felaketi bildirir. Ezan okunduğunda uluyan köpek ya öldürülür ya da alınarak uzaklara bırakılır.
*TAVŞAN: Bir işe giderken yolda bir tavşan görülürse o iş iyi gitmez, bir aksaklık olur. (ISPARTA)
ÖNCEKİ HABER

Eğitim sorunları yumağı

SONRAKİ HABER

Vardiyalı eğitim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...