08 Eylül 2009 00:00

Kültürel bir açılım şart

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’e öneride bulunan müzik yapımcısı Hasan Saltık’ın TRT’ye yaptığı “İngilizce şarkıyla katılıyoruz, Kürtçe şarkıyla da katılabiliriz” çağrısı, büyük ilgi gördü.

Paylaş

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’e öneride bulunan müzik yapımcısı Hasan Saltık’ın TRT’ye yaptığı “İngilizce şarkıyla katılıyoruz, Kürtçe şarkıyla da katılabiliriz” çağrısı, büyük ilgi gördü. Kültürel bir açılımın da şart olduğunu söyleyen Saltık’la yaptığı açıklamalarla ilgili söyleşi gerçekleştirdik.
Saltık, “Eurovision Şarkı Yarışması’na Kürtçe bir şarkıyla katılalım. Buradan TRT Genel Müdürü Şahin’e çağrı yapıyorum: Kürt sanatçının yarışmaya katılması büyük bir olay olur, müthiş puan toplar. İngilizce şarkıyla katılıyoruz, Kürtçe niye olmasın?”
Kürt açılımının gündemde olduğu şu günlerde kültürel açılımı da gerekli görüp görmediğini sorduğumuz Saltık, “Gerekli olmaz mı hiç” diyor. Yasağın ilk etkilerinin kültürel olduğunu ifade eden Saltık, “Zaten önce bir kültür yasaklanıyor, kitaplar, müzikler yasaklanıyor. Böyle bir halk yokmuş gibi davranılıyor” diyor. 12 Eylül’de yapılan dil yasağının Kürt sanatçılar başta olmak üzere Kürtçe şarkı söyleyen birçok Türk sanatçıyı mağdur ettiğini anlatan Saltık, kendisi de dahil olmak üzere birçok sanatçının Kütçe şarkı söylediği için göz altına alındığını söylüyor. Saltık’ın bu konudaki önerisiyse üniversitelerde oturumlar, değerlendirmeler yapılması, dizilerin, filmlerin Kürtçe çekilebilmesi yönünde oluyor.
HALKLARIN DİLLERİNDEN BİR ŞARKI OLSUN
Eurovision için neden Kürtçe bir parça önerdiğini sorduğumuz Saltık “Tamamiyle açılıma denk geldi” diyor. Daha önce de böyle açıklamalar yaptığını söyleyen Saltık, diğer halkların dillerinde de şarkılar olması gerektiğini vurguluyor. “Hatta bütün halkların dilinden oluşan bir parçayla katılabiliriz” diyen Saltık’a böyle bir parçanın nasıl ses getireceğini soruyoruz. Uluslar- arası düzeyini tahmin edemediğini söyleyen Saltık, “Güzel bir şarkı yapıldıktan sonra ben başarılı olacağını düşünüyorum” diyor. “Bugün sürekli ‘halkların kardeşliği’ diyoruz, bu gerçekleşmiş olur. Bugüne kadar birçok baskı kuruldu devlet tarafından. Böyle bir parça halklardan dilenmiş bir özür olur. Devletin halklardan özür dilemesi gerektiğini düşünüyorum” diyen Saltık, bu özrün devleti küçültecek bir şey olmadığını ifade ediyor.
Aynur Doğan’ın yarışmaya katılabileceğini ifade eden Saltık, “Son beş yılda güzel çıkış yapmış arkadaşlarımızdan biri Aynur Doğan” diyor. Doğan’ın dünyanın birçok yerinde konser verdiğine ve sahne performansının çok iyi olduğuna dikkat çeken Saltık, Nilüfer Akbal, İbrahim Tatlıses, Şivan Perwer gibi isimler de eminim ki çok iyi başarılara imza atabilir. Ama burada önemli olan kimin iyi temsil edeceğidir” diyor.


NİLÜFER AKBAL: DÜNYAYA KARDEŞLİĞİMİZİ GÖSTERELİM
Hasan Saltık’ın yaptığı açıklamayı olumlu ve doğru buluyorum. Tabii ki kültürel bir açılım şart. Çünkü bir halkın en önemli değeri kültürüdür. Kültürü yok olmuş bir halk yok olmakla yüz yüze kalır. Kürtçe bir eserle Eurovision’a katılmak hem bu Kürt açılımına hem de dünyaya kardeş olduğumuzu göstermek için önemli bir adım ve gösterge olur. Beni Eurovision için uygun görürlerse seve seve katılırım. Uygun adaylarımızın çok olduğunu düşünüyorum. Yeter ki somut bir hale gelsin, o zaman adaylarımızı sunabiliriz.
(İstanbul/EVRENSEL)
Duygu Söylemez
ÖNCEKİ HABER

OLMAYAN BİR DİLLE BİLE KATILDIK!

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...