08 Eylül 2009 00:00

Kafası karışık bir kapitalizm karşıtı!

Amerikalı Muhalif Belgeselci Michael Moore, son filmi “Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi”ni, “kâr hırsı yüzünden yaşamları mahvolmuş iyi insanlara adadığını” söyledi.

Paylaş

Amerikalı Muhalif Belgeselci Michael Moore, son filmi “Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi”ni, “kâr hırsı yüzünden yaşamları mahvolmuş iyi insanlara adadığını” söyledi. Kapitalizmi dakikalarca eleştiren yönetmen, arkasından yön değiştirip, en büyük kapitalist ülkenin Başkanı Obama’yı övmeye başladı.
Uluslararası Venedik Film Festivali’ne katılan Michael Moore, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşamları şirketlerin çıkarları doğrultusunda alınan kararlarla mahvolmuş mücadeleci ve emekçi insanlardan çok etkilendiğini söyledi. Büyük değişimlerin gerçekleşeceği konusunda iyimser olan Moore, “Son 20 yılda hayli şaşırtıcı birçok şey oldu. Bu yüzden şimdi ben her şeyin olabileceğine inanıyorum. İnsanlar iyi yönde isyan edebilirler” dedi.
BANKALAR MAFYADIR
Daha önce silahlanmayı ve saldırgan Amerikan politikalarını, sağlık politikalarını, Bush ailesini hedefe koyan Moore, filmiyle ve sivri diliyle ‘Amerikan Rüyası’nı eleştirmeye devam etti. Moore, “Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi”nin Venedik’teki gösterimi öncesinde, Amerikan borsasının kalbi olan Wall Street’e ve bankalara ağır eleştiriler yöneltti. Ünlü yönetmen, Wall Street’i kumarhanelere, bankaları ise mafyaya benzetti.
Moore şöyle konuştu: “Kumarın yasadışı olduğunu söyleyen bir yasamız var ama Wall Street’in bunu yapmasına izin veriyoruz. Onlar insanların paralarıyla oynuyorlar. Bu nedenle şimdi bu hale geldik. Düzenleme ve kontrolden daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Sağlıklı bir ekonomiye sahip olmak için kendimizi daha farklı yapılandırmamız gerekiyor.”
OBAMA KAPİTALİZME KARŞI MI?
Yönetmenin konuşması, buradan sonra birden yön değiştirdi. Filminde mesajlar gönderdiği Amerikan Başkanı Barack Obama’dan övgüyle bahseden Moore, “Geçen yıl 4 Kasım benim için çok duygusal bir gündü. Sadece 8 yıllık bir delilik sona ermedi aynı zamanda refahı dünyayla paylaşmamız gerektiğini söyleyen ve temel ahlaki değerlere inanan biri iktidara geldi” demeye başladı.
Michael Moore’un filminin yarışmadaki rakipleri arasında Fatih Akın’ın son filmi ‘Soul Kitchen” da bulunuyor. Soul Kitchen 10 Eylül’de ilk kez seyirciyle buluşacak. Festivalde verilen Altın Aslan ödülü ise 12 Eylül Cumartesi günü sahibini bulacak.
Michael Moore, daha önce pek çok kapitalizm karşıtı filme imza atmış, ancak politik olarak Demokrat Parti yandaşlığından da vazgeçmemişti. Bush’u eleştiren “Fahrenheit 9/11” ile, vizyona sokmayıp internetten dağıttığı önceki filmi “Slacker Uprising”, Demokrat Parti taraftarlığını öne çıkardığı filmleri, aynı zamanda da en az ilgi gören filmleri oldu.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Bölgede meydana gelen patlamaların bilançosu: 282 ölü

SONRAKİ HABER

Kadın öyküleri kadınlarla buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...