08 Eylül 2009 00:00

Almanya, Afganistan katliamını tartışıyor

Geçtiğimiz hafta içinde Afganistan’ın Kunduz bölgesinde iki petrol tankerinin kaçırılmasını gerekçe gösteren NATO güçleri, çok sayıda sivili öldürmüştü.

Paylaş

Geçtiğimiz hafta içinde Afganistan’ın Kunduz bölgesinde iki petrol tankerinin kaçırılmasını gerekçe gösteren NATO güçleri, çok sayıda sivili öldürmüştü. Almanya’nın denetim altında tuttuğu bölgede yaşanan katliam, Almanya’da tartışma konusu oldu. NATO güçleri, saldırı sırasında tahminen 125 kişinin öldürüldüğünü duyururken, Almanya Savunma Bakanlığı rakamı düşük tutmaya çalışıyor.
Taliban güçlerinin petrol tankerlerini intihar saldırısı amacıyla kullanacağını ileri süren bölgedeki Alman general, NATO’ya tankerleri bombalama emri vermişti. Tankerlerden petrol almaya gelen sivil vatandaşlar, saldırı sırasında hayatlarını kaybetmişti. NATO yetkilileri, hastanelere yaptıkları ziyaretler sırasında ölü ve yaralılar arasında çok sayıda sivilin olduğunu doğrulamıştı.
MERKEL ZORDA JUNG SAVUNMADA
Katliam emrinin bölgedeki Alman askerlerinin komutanı tarafından verilmesi, Almanya’da özellikle seçim öncesinde geniş tartışmalara neden oldu. Muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti, Başbakan Angela Merkel’in resmi açıklama yapmasını talep etti. Sol Parti ayrıca, mecliste konunun ele alınması için önerge verdi. Afganistan işgalini savunan koalisyon ortağı SPD ise Federal Savunma Bakanı Franz Josef Jung’un (CDU) kamuoyunu bilgilendirme biçimini eleştirdi.
Sol Parti Eş Başkanı Oskar Lafontaine yaptığı açıklamada, çok sayıda sivilin katledildiği saldırının, Alman askerlerinin Afganistan’dan neden çekilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade ederek, hükümetten kamuoyunu yanıltan açıklamalar yapmaktan vazgeçmesini istedi.
Savunma Bakanı Jung, cuma günü katliam sırasında 50 kişinin öldüğünü ve bunlar arasında sivillerin olmadığını ileri sürmüştü. Jung, biraz daha ileri giderek Taliban güçleriyle buna benzer şekilde etkili bir mücadele yürütülmesi gerektiğini dile getirmişti.
Savunma Bakanlığı Sözcüsü Thomas Rabbe, NATO tarafından ölenlerin sayısının 125 olabileceği ifade edilmesine rağmen, “Elimizde bunu doğrulayacak bir bilgi yok. Ayrıca sivillerin öldürüldüğüne dair de delil bulunmuyor” diyerek, sivillerin öldürülmesinde Alman ordusunun oynadığı rolü gizlemeye çalışmaya devam etti.
NATO İNCELEME BAŞLATTI
Kunduz yakınlarında gerçekleştirilen katliam, NATO Soruşturma Komisyonu’nda da ele alındı. Dün İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile görüşen Merkel, olayın açıklığa kavuşması için kurulacak komisyona bütün bilgilerin verileceğini söyledi. Washington Post gazetesinde yer alan habere göre NATO, ABD’li General Stanley McChrystal başkanlığında kurulan 7 kişilik komisyonla katliamı inceleyecek. Basında yer alan haberlerde, NATO yetkilileri, saldırı emri veren Georg Klein’in büyük bir hata yaptığını ileri sürdü.
BİR YILDA 800 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ
İşgalcilerle Taliban arasında son bir yıl içinde yoğunlaşan çatışmalarda, en az 800 sivil öldürüldü. NATO uçakları “terör” bahanesiyle köyleri bombaladı, yoldan geçen siviller dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle kurşuna dizildi. Son yıllarda ölen işgalci asker sayısında da artış meydana geldi.


SALDIRI, BERLİN’DE PROTESTO EDİLECEK
Kunduz yakınlarında Alman ordusunun emri ile gerçekleştirilen katliam, bugün Berlin’deki Brandenburg Kapısı’nda Sol Parti tarafından düzenlenecek bir gösteri ile protesto edilecek. Mecliste konunun görüşülmesi için önerge veren Sol Parti, şu anda mecliste bulunan diğer partilerin Afganistan işgalini savunduğuna dikkat çekti. Saat 17.00’de yapılacak mitingde, Sol Parti Eş Başkanı Lafontaine ve Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi konuşma yapacak. Aynı saatte başka kentlerde de gösteriler düzenlenecek. Sol Parti, 27 Eylül’de yapılacak genel seçimler öncesindeki kampanyasında, Afganistan’daki askerlerin geri çekilmesi talebini öne çıkaracak.
Barış örgütleri, yaptıkları açıklamalarda, Başbakan Merkel’e, kamuoyunu yanlış bilgilendiren Savunma Bakanı Jung’u görevden alma çağrısında bulundu.


‘Silahsız siviller vuruldu’
Afganistan Hakları İzleme Örgütü (AHİ), Kunduz’da düzenlenen hava saldırısında 60 ila 70 sivilin öldüğünü bildirdi. Merkezi Kabil’de bulunan AHİ, 4 Eylül’deki saldırının düzenlendiği Kunduz vilayetinin Çar Dara bölgesinden ondan fazla kişiyle yapılan mülakata dayanarak yayımladığı raporda, “60-70 kişinin öldüğünü; kurbanların tamamı Taliban destekçisi olsa bile, bu kişilerin silahsız ve herhangi bir çatışmaya girmemiş olması gerçeği dolayısıyla topluca öldürülmelerine haklı neden gösterilemeyeceğini” belirtti.


KABİL’DE ROKET SALDIRISI
Afganistan’ın başkenti Kabil’e düzenlenen roket saldırısında 3 sivil öldü. Bir polis yetkilisi, roketin önceki gece kentin ikamet edilen batı kesiminde bir eve isabet ettiğini, bir aileye mensup anne, baba ve bir çocuklarının öldüğünü kaydetti. Yetkili, saldırıda evdeki diğer iki aile üyesinin de yaralandığını belirtti.
Öte yandan, Afganistan’ın güneyinde bir ABD askeri öldürüldü. NATO açıklamasında, askerin bombalı saldırı sonucu dün hayatını kaybettiği belirtildi. Böylece, Afganistan’da bu yıl öldürülen ABD askerlerinin sayısı 184’e yükseldi.
Afganistan’ın güneyindeki Uruzgan’da ise bir Hollanda askeri öldürüldü.
(Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ABD’de işsizlik de artıyor silah satışı da

SONRAKİ HABER

Venezuela, ambargoya inat İran’a benzin satacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...