08 Eylül 2009 00:00

Mersinli üreticinin sorunu bitmiyor

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, dolu yağışlarından dolayı şeftali rekoltesinde yüzde 60’a varan düşüş yaşandığını söyledi.

Paylaş

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, dolu yağışlarından dolayı şeftali rekoltesinde yüzde 60’a varan düşüş yaşandığını söyledi.
“Kilogramına 1-1.25 lira seviyesinde beklediğimiz fiyat, 70-80 kuruş civarında seyrediyor” diyen Gökçel yaptığı açıklamada, özellikle rakımın 900 metreden yüksek olduğu bazı köylerde yılda 200 bin ton civarında şeftali üretimi gerçekleştiğini söylerken, “Bu yıl ancak 80 bin ton civarında ürün elde edebileceğiz” açıklamasında bulundu.
Şeftalide ülke genelinde iyi bir sezon yaşandığını, ancak Mersinli üreticinin afetten mağdur olduğunu ifade eden Gökçel, meyve suyu fabrikalarının aldığı düşük kaliteli ürünün fiyatının ise şu anda 40 kuruş seviyesinde olduğuna dikkat çekti.
Gökçel, üreticilerin yaşadıkları sıkıntıların bunlarla da sınırlı olmadığını belirterek, bunun dışında da Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’ndan alınan kredilerin geri ödemesinin geldiğini söyledi.
MASRAFLARI HİÇ BİTMİYOR
Ürünlerini yetiştirmek için yıl boyunca masraf eden üreticilerin, istedikleri geliri elde edemedikleri için sıkıntı yaşayacaklarını belirten Gökçel, şunları kaydetti: “Hasadını tamamlayan üretici daha şimdiden gelecek yıl için masraf etmeye başladı. Bunlar arasında kredi borcu olan çiftçiler var. Doludan etkilenen çiftçilerimize yardım da yapılmadı.
Bu nedenle en azından önümüzdeki yıla kadar ürünlerini yetiştirmek için yapacakları masraflar için bu çiftçilerimize ya kredileri ertelenerek ya da yeni bir kredi imkanı sunularak destek verilmeli” (MERSİN)
ÖNCEKİ HABER

‘IMF'ye gerek yok’

SONRAKİ HABER

Protestolu senetler yüzde 29.2 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa