08 Eylül 2009 00:00

Yargı çalışanları emekçi açılımı istedi

BES üyesi yargı emekçileri, yeni yargı yılının açılışını eylemle karşıladı. Yurt genelinde “Yargıda adalet” talebiyle eylem yapan emekçiler, sorunlarının çözülmesini...

Paylaş

BES üyesi yargı emekçileri, yeni yargı yılının açılışını eylemle karşıladı. Yurt genelinde “Yargıda adalet” talebiyle eylem yapan emekçiler, sorunlarının çözülmesini, taleplerinin karşılanmasını ve bunların yapılması planlanan Yargı Reformu’na yansıtılmasını istediler.
Ankara’da Adalet Bakanlığı ek binası önünde toplanan emekçiler, “Adliyeler saray, yargı emekçileri kapıkulu değildir” yazılı dövizler açtılar. Burada konuşan BES Genel Başkanı Osman Biçer, AKP iktidarının, yapmayı düşündüğü “yargı reformu”na ilişkin görüşlerini almadığını, “reformu” sadece yakın çevresiyle tartışarak gerçekleştirmeye çalıştığını söyledi. Biçer, ülkenin ihtiyacının “AB reform süreci kapsamında bir yargı reformu değil”, “12 Eylül 1980 darbesinin kalıntısı olarak ortada duran ve geçici 15. maddesi ile darbecilerin yargılanmasının önündeki en büyük engel olan 12 Eylül Anayasası’nın, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, laik ve bilimsel temellere dayanan kamusal hak ve çıkarları önüne koyan yeni bir anaya ile değiştirilmesi” olduğunu söyledi.
İŞ YÜKÜ YARGIYI ETKİLİYOR
Biçer, giderek artan iş yükü ve personel yetersizliği nedeniyle de uzayan yargılama sürecinin yargıyı işlevleştirdiğini ifade etti. Biçer, yargıya ve yargı emekçilerine bütçeden ayrılan payın, yargının ve yargı emekçilerinin kamusal işlevine uygun düşmediğini belirterek, adil ve etkin bir yargı sisteminin hukukun üstün kılınmasıyla ve yargı emekçilerinin sorunlarının çözümlenmesiyle olabileceğini ifade etti.
Yargı emekçilerinin açlık sınırının altında ücret aldıklarını hatırlatan Biçer, çalışma barışının sağlanması için hakim ve savcılara tanınan hakların yargı emekçilerine de tanınmasını istedi. Merkez-taşra ayrımı yapılmaksızın ‘insanca yaşam ücreti’ elde etme hakları olduğunu kaydeden Biçer, yeni adli yılda “bir maaş tutarında ikramiye” isteklerini yineledi.
Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilen 3717 sayılı Yasa’nın “hakkaniyet” ve adalet ilkelerine uygun olarak yeniden düzenlenmesini ve iptal kararının yürürlük tarihi olan 2008 yılı Kasım ayından bu yana birikmiş olan miktarın geri verilmesini talep eden Biçer, tüm yargı personelinin kadroya alınmasını istedi. Biçer, “yargı reformu”nda BES’in dikkate alınması için hükümete çağrı yaptı.
TİS TALEBİ
İstanbul’da Bakırköy Adliyesi önünde bir araya gelen BES üyesi yargı emekçileri, yıllardır birikmiş sorunları çözülmeden yeni bir adli yılın daha açılmasına tepki gösterdiler. Konuyla ilgili açıklama yapan BES 1 No’lu Şube Bakırköy Adliyesi İşyeri Temsilcisi Fırat Batar, yargı emekçilerini kapsamayan bir yargı reformunun reform olmadığını söyledi.
Adana’da ise İnönü Parkı’nda bir araya gelen yargı emekçileri adına konuşan BES Adana Şube Başkanı Sinan Tunç, yargıya olan güvenin giderek azaldığı bir süreçten geçildiğini belirtti. Çocukların özel yetkili mahkemelerde yargılandığını söyleyen Tunç, bu tür olayların adalete güveni zedeleyen uygulamalardan sadece biri olduğuna dikkat çekti. Tunç, “Hükümet ve Adalet Bakanlığı, sendikamız ile toplusözleşme masasına oturmalı, adli ve idari yargı komisyonlarında sendikamızın temsil edilmesini istiyoruz” dedi.
Samsun’da yapılan eylemde konuşan BES Şube Sekreteri Bayram Metintaş ise emekçilerin görmezden gelindiğini ve taleplerinin dikkate alınmadığını belirtti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İzmir'de ortak eylem

SONRAKİ HABER

Taşeron firma işçileri hakları için iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...