09 Eylül 2009 00:00

Çağdaş sanatın eylemcisi

65 yaşında hayatını kaybeden Ressam, Heykeltraş ve Enstelasyon Sanatçısı Joseph Beuys’un yapıtları, İstanbullu sanat severlere sunuldu. Sabancı Müzesi’nde açılan sergide...

Paylaş

65 yaşında hayatını kaybeden Ressam, Heykeltraş ve Enstelasyon Sanatçısı Joseph Beuys’un yapıtları, İstanbullu sanat severlere sunuldu. Sabancı Müzesi’nde açılan sergide, sanatçının emperyalizm ve çevre kirliliğine ilişkin çalışmaları dikkat çekiyor.
Hayatı boyunca ürettiği eserler ile modern sanatın en önemli temsilcilerinden sayılan Joseph Beuys’un ve onun tarafından yetiştirilen Lothar Baumgarthen, Imi Giese, Imi Knoebel, Katharina Sieverding, Norbert Tadeusz gibi sanatçıların eserlerinin sergileneceği, “Joseph Beuys ve Öğrencileri-Deutsche Bank Koleksiyonu’ndan Seçmeler” isimli sergi dün Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde yapılan bir toplantı ile basına tanıtıldı.
Sakıp Sabancı Müzesi ve Deutshe Bank işbirliği ile gerçekleşsen serginin basın toplantısında Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer ve Deutsche Bank CEO’su Ersin Akyüz, bu serginin yapım aşaması ve içeriği hakkında bilgiler verdiler. Nazan Ölçer, basın toplantısındaki konuşmasında sergide Joseph Beuys’un eserlerinin öğrencileri ile birlikte sergilenmesinin sergiyi ziyaret edecek insanların Beuys’un eserlerinin ve anlayışının altmışlı yıllardan sonra çağdaş sanat ortamını ne kadar etkilediğine tanık olmalarına imkan tanıdığını söyledi. Ölçer, serginin 11. İstanbul Bienali ile eş zamanlı gerçekleşmesinin İstanbullu sanatseverler için büyük şans olarak değerlendirdi. Ersin Akyüz ise konuşmasında bu sergide yer alan eserlerin Deutsche Bank’ın elli altı bin parçalık koleksiyonunda yer aldığını hatırlatırken bu koleksiyonun oluşmasında sanatın gerçek bir sosyal değişime ön ayak olacağına dair inancın etkili olduğunu söyledi.
AMERİKA SEVSİN BENİ
Küratörlüğünü Deutsche Bank Sanat Global Başkanı Friedhelm Hütte’nin ve Sanat Eleştirmeni Ahu Antmen’in üstlendiği “Joseph Beuys ve Öğrencileri-Deutsche Bank Koleksiyou’ndan Seçmeler” isimli sergi, 1986 yılında, 65 yaşında hayatını kaybeden Ressam, Heykeltraş ve Enstelasyon Sanatçısı Joseph Beuys’un sanat yaşamını, düşüncelerini, dünyada büyük ilgi toplayan enstalasyonlarını ve etkilendiği sanatçıları gözler önüne seriyor.
1920’li yıllardan başlayan bir zaman çizelgesine de sahip sergide ziyaretçiler, Beuys’un yaşadığı dönemde dünyadaki sanatsal ve sosyal olayları takip edebiliyor ve bu olayların Beuys’u nasıl etkilediğine tanık olabiliyorlar. Sergide, Beuys’un sanatçı yönünün yanında yaşamı boyunca öne çıkan, eserlerini derin bir biçimde etkileyen eğitimciliğine ve politik çalışmalarına da geniş yer ayrılmış. Sanatçının Amerika’da sergilediği ve batı toplumuna diğer medeniyetler ile barışması mesajı veren “I Like America, America Likes Me” isimli performansının da üzerinde durulan sergide, çevre kirliliğine ve çeşitli toplumların sömürgecilik altında ezilmesine dikkat çeken Lothar Baumgarthen gibi Beuys’un öğrencisi olan sanatçıların da toplumsal sorunlar üzerine düşünen ve bu sorunlara dikkat çeken insanlar olduğunun üzerinde duruluyor.
“Joseph Beuys ve Öğrencileri” isimli sergi 1 Kasım’a kadar Emirgan’daki Sakıp Sabancı Müzesinde ziyaret edilebilir. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Eldes ‘Benim dengemi bozmayınız’ der gibi

SONRAKİ HABER

Mayın ve barajın gölgesinde ‘aşk’ filmleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...