09 Eylül 2009 00:00

Afganistan’da bomba sesi kesilmiyor

NATO’nun hava saldırısında onlarca sivilin hayatını kaybetmesine dair tartışmalar sürerken dün Taliban militanları NATO üssüne saldırdı.

Paylaş

NATO’nun hava saldırısında onlarca sivilin hayatını kaybetmesine dair tartışmalar sürerken dün Taliban militanları NATO üssüne saldırdı.
Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Uluslararası Kabil Havaalanı’na düzenlenen intihar saldırısında 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Bomba yüklü bir araçla gerçekleştirilen saldırıda, Kabil’in havalimanına girmek isteyen NATO’ya ait bir askeri konvoy hedef alındı. Saldırının ardından olay yerinde bulunan araçlar alev alırken, olay yerindeki askerler görüntü almak isteyen kameramanlara uyarı ateşi açtı.
Kabil’in eski sivil havalimanını şu an NATO ve Afgan hükümetinin askeri uçakları da kullanıyor ve bu nedenle NATO’nun askeri üssü de havalimanında bulunuyor.
3 NATO ARACI İMHA EDİLDİ
Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Zmarai Başari, olayda 2 sivilin hayatını kaybettiğini, 7 sivilin de yaralandığını söyledi. Ancak bazı görgü tanıkları, olay yerinde 2 yabancı askerin cesedini gördüklerini belirttiler. Görgü tanığı Muhammed Emin, “Saat 08.30 sularında bir intihar saldırganı havalimanına girdi ve kendini patlattı. Olayda 2 yabancı asker ve 3 de sivil hayatını kaybetti” dedi. Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid ise saldırının bir NATO konvoyunu hedef aldığını ve konvoydaki 3 aracın imha edildiğini söyledi.
Saldırının düzenlendiği havaalanı, daha önce de Taliban tarafından düzenlenen roket saldırıları ve intihar eylemlerinin hedefi olmuştu.


SANDIKTAN YOLSUZLUK ÇIKTI
Afganistan’da Seçim Komisyonu, “yapıldığına dair açık ve yeterli kanıt bulunduğunu” bildirerek, oyların bir bölümünün yeniden sayılmasını istedi.
Birleşmiş Milletler tarafından atanan 3 kişi ile 2 Afgan'dan oluşan komisyon, kaç sandıkta sayımın yeniden yapılacağını açıklamadı, ancak Gazni, Paktika ve Kandahar vilayetlerinde yolsuzluk yapıldığının belirlendiğini, bunlarla ilgili soruşturmanın sürdüğünü açıkladı. Komisyondan yapılan açıklamada, katılımın yüzde 100 olduğu ya da bir adaya yüzde 95'ten fazla oy çıkan sandıklarda kullanılan oyların yeniden sayılacağı kaydedildi.
Seçim Komisyonu’ndan Davud Ali Necefi, daha önce yapılan 447 sandığın iptal edildiği açıklamasıyla ilgili olarak, bunun yaklaşık 200 bin oy anlamına geldiğini söyledi. Necefi, sonuçlar için çifte kontrol yaptıklarını ve rakamları kuşkulu bulduklarını belirterek, “Bazı bölgelerde, sandıklara gönderdiğimiz oy pusulalarından daha fazla katılım var” dedi.
Birleşmiş Milletler’in Afganistan Özel Temsilcisi Kai Eide de yaptığı yazılı açıklamada, Afgan yetkililere seçim yolsuzlukları konusunda sıkı tedbirler alınmaları çağrısında bulundu. Eide, seçimlerde yolsuzluk yapıldığının kanıtlandığı bölgelerdeki tüm oy sandıklarının iptal edilmesi gerektiğini söyledi.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gözaltında 2 şüpheli ölüm

SONRAKİ HABER

Rusya ve Belarus’tan ortak tatbikat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...